skip to Main Content

Vaccinaties kleine herkauwer

Hieronder vindt u een beknopt overzicht met betrekking tot de verschillende entingen.

’t Bloed & Zomerlongontsteking

Tegen beide ziektes kunnen zowel het moederdier (4-6 weken voor het aflammeren) als de lammeren (vanaf 3 weken) geënt worden. Wanneer het moederdier geënt wordt is het lam slechts enkele weken beschermd. Dieren die nog niet eerder geënt zijn worden twee keer geënt, met een tussentijd van 4-6 weken. Daarna volstaat een jaarlijks eenmalige enting.

De vaccinatie kan tegen het Bloed alleen, of samen in de combinatie met Zomerlongontsteking.

Rotkreupel

Rotkreupel is een besmettelijke klauwaandoening bij schapen en lammeren. In koppels met een rotkreupel verleden is bestrijden een grote opgave. Jaarlijks vaccineren van het koppel is een belangrijke methode om de infectiedruk laag te houden.

Dieren die nog niet eerder geënt zijn worden twee keer geënt, met een tussentijd van 4-6 weken. Lammeren kunnen vanaf een leeftijd van 3 maanden geënt worden.

Q-koorts

Bepaalde bedrijven zijn verplicht om tegen Q-koorts te enten. Het gaat om bedrijven met een publieksfunctie en bedrijven met meer dan 50 schapen of geiten gehouden voor (opfok van) een melkveebedrijf.

De dieren dienen jaarlijks geënt te worden, uiterlijk 12 maanden na de laatste vaccinatie. Lammeren mogen vanaf een leeftijd van 3 maanden tweemaal geënt worden met een tussentijd van 3 weken voor volledige vaccinatie. Let er op dat de lammeren volledig gevaccineerd zijn voordat ze bijv. bij de bok gaan. Zie ook de link hieronder voor de specifieke regels.

Let erop dat u de vaccinatie altijd binnen 7 dagen meldt bij het I&R-systeem.

Zie voor de meest recente informatie op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dierziekten/q-koorts

Bekschurft

Onder speciale voorwaarden kunt u ook vaccineren tegen Ecthyma, ook bekend als bekschurft of zere bekjes. Dit kunnen de moederdieren zijn of de lammeren. Vraag uw dierenarts voor meer informatie.

 

 

Back To Top