skip to Main Content

Mijn huisdier heeft chocola gegeten, wat nu?

Waarom is chocolade giftig voor honden en katten? Vanaf welke hoeveelheid is chocola giftig? Wat zijn de verschijnselen?  En wat moet u doen als uw huisdier chocolade binnen heeft gekregen?Waarom is chocolade giftig voor honden en katten? In chocolade zit cacao, cacao is giftig voor honden en katten. Cacaobonen komen van de cacaoboom. De bonen worden geroosterd en gepeld,  en vervolgens gemalen tot cacaomassa. In deze cacoamassa zitten 2 stoffen die giftig zijn voor hond en kat: theobromine en cafeïne. Deze twee stoffen zitten in alle chocoladeproducten. In pure chocola zitten meer van deze stoffen dan in witte chocola. Hoe puurder de chocola, hoe giftiger deze is voor uw hond of kat.Mensen kunnen deze stoffen makkelijk en snel verwerken. Honden en katten kunnen dit niet, de afbraak bij hun gaat erg traag. Honden en katten hebben zo’n 6 dagen nodig om deze stoffen uit hun lichaam te verwijderen.  Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld.

Vanaf welke hoeveelheid is chocola giftig?

Of een hond of kat verschijnselen gaat vertonen na het opeten van chocolade is afhankelijk van het gewicht van het dier, de hoeveelheid opgegeten chocolade en het soort chocolade. Lichtere honden en katten krijgen eerder vergiftigingsverschijnselen dan een grote hond. Vanaf 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht kunnen verschijnselen gaan optreden.

Soort chocolade Mg theobromine per gram chocolade Schadelijk vanaf ... gram per kilo lichaamsgewicht huisdier
Witte chocolade 0.009mg per gram chocolade 10 gram chocolade per kg lichaamsgewicht
Melk chocolade 3 mg per gram chocolade 6.5 gram chocolade per kg lichaamsgewicht
Pure chocolade 15 mg per gram chocolade 1.3 gram chocolade per kg lichaamsgewicht
Cacoa poeder 20 mg per gram cacoa poeder 1 gram cacoapoeder per kg lichaamsgewicht
Cacoa doppen 14 tot 30 mg per cocoa dop 0,5 tot 1 cacoa dop per kg lichaamsgewicht.

(Cacao doppen worden gebruikt voor het bemesten van tuinen.)

Welke verschijnselen kunnen gaan optreden?

Binnen 2 tot 4 uur:
– Onrustige gedrag
– Veel drinken
– Veel plassen
– Braken
– Diarree
– Rillen
– Epileptische aanval
– Verhoogde of soms verlaagde hartslag

Na 12 tot 36 uur:
– Hartritmestoornissen
– Flauwte
– Coma
– Hartstilstand

Wat moet u doen?

Niet afwachten, bel uw dierenarts voor advies!

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw huisdier chocola binnen heeft gekregen, bel dan direct uw dierenarts voor advies. Houd de verpakking van de chocolade bij de hand. Afhankelijk van hoe lang het geleden is dat uw huisdier de chocolade heeft binnen gekregen, zal de dierenarts uw huisdier laten braken of symptomatisch behandelen. De behandeling van een chocoladevergiftiging is maatwerk, overleg met uw dierenarts is noodzakelijk. 0511-451449

Back To Top