Vuurwerk, beslist geen feest voor uw huisdier!

De jaarwisseling nadert. Dat wordt in de regel met vuurwerk gevierd. Voor ons een feestelijke gebeurtenis, maar hoe zit dat met uw huisdier? Als u nu al begint deze adviezen op te volgen, worden het ook voor uw huisdieren prettige feestdagen.

Van onze huisdieren zijn het vooral de honden die veel last hebben van vuurwerk. Ze kunnen behoorlijk bang zijn voor al dat geknal. Daar kunt u echter zelf veel aan doen! In veel gevallen zijn dan medicijnen rond de jaarwisseling niet meer nodig.

Begin nu met uw hond te laten wennen aan verschillende geluiden. Bijvoorbeeld met het wennen aan geluiden waar uw hond van kan schrikken:een deksel die op de grond valt, een klapperpistooltje, een ballon die klapt, een papieren boterhamzakje opblazen en laten knallen, enz. Deze geluiden maakt u terwijl de etensbak voor de hond wordt neergezet of als hij aan het eten is. Als hij honger heeft zal hij ondanks zijn angst, gewoon doorgaan met eten. De behoefte om te eten is in de regel immers groter dan zijn angst. Ditzelfde kunt u doen terwijl iemand uit het gezin met de hond aan het spelen is. Doet u dit regelmatig, met verschillende harde geluiden, dan is de kans groot dat hij binnen enkele weken niet meer angstig zal reageren op een ander hard geluid, zoals een rotje.

Een andere goede methode is een cd, cassettebandje of videofilm met onweer-, vuurwerk-, of schietgeluiden opzetten. Eerst zet u het geluid heel zachtjes, zo zachtjes dat de hond het amper hoort. Tegelijkertijd leidt u de hond af: u geeft de hond eten, speelt met hem of doet gehoorzaamheidsoefeningen. Zet daarbij het geluid heel geleidelijk iets harder maar blijf afleiden. Zolang uw hond niet angstig reageert, mag u hem ook belonen met een lekkernij. Zet het geluid niet te snel harder,want dan kan de hond weer terug vallen in zijn angst.

Als uw hond angstig is, moet u hem niet proberen te troosten door middel van aanhalen, een brokje geven of lief tegen hem praten. Een beloning geef je als een hond doet wat je van hem vraagt. Als u hem beloont als hij bang is,denkt hij dat zijn angst-gedrag, zoals trillen, janken, kwijlen of onrustig door de kamer rennen, juist goed is. De hond ernstig toespreken of op een andere manier straffen is ook niet goed, want straf maakt de hond nog banger, bovendien kan de hond ook bang worden omdat hij straf krijgt. Bij angst moet u de hond negeren of afleiden.

Reageert uw hond heel erg heftig op harde geluiden, dan kan het nodig zijn medicijnen te geven. Deze medicijnen kunnen in twee groepen worden ingedeeld.
1. Middelen die gebruikt kunnen worden om een beter effect te krijgen van de trainingen. Uw hond leert beter en makkelijker omdat de stress wordt weggenomen, maar hij wordt niet suf.

2. Medicijnen, die ervoor zorgen dat de hond veel minder merkt van de dingen die om hem heen gebeuren, hij wordt suf en slaperig. Deze medicijnen kunnen nodig zijn als uw hond niet alleen erg bang is van de knallen, maar ook van de lichtflitsen en de speciale geur van vuurwerk.

Bovenstaand advies geldt dus vooral voor honden. Ook voor de andere huisdieren geldt dat u ze rond de jaarwisseling beter binnen kunt houden. Een dier in paniek kan rare sprongen maken. Het zal niet de eerste keer zijn dat een dier de kluts kwijt raakt en de weg naar huis niet meer terug kan vinden. Laat uw dier daarom chippen. Klik tex hier voor meer informatie over chippen.

Het is nog geen oud en nieuw. Maar het is belangrijk om nu al met bovenstaande oefeningen te beginnen. Misschien heeft u na het lezen van dit verhaal nog vragen. Aarzel in zo'n geval niet om contact met ons op te nemen. Wij zullen ons best doen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en als het nodig is medicijnen voor te schrijven.

Hier nog even een paar tips voor rond oud- en nieuw:

  • Laat de hond uitsluitend aangelijnd uit; op 31 december kunt u de hond het beste ’s avonds voor 22.00 uitlaten.
  • Hou uw kat in huis en zorg ervoor dat alle deuren en ramen gesloten zijn.
  • Doe uw hond of kat een naamkokertje of naamplaatje met adres om.
  • Zorg ervoor dat er tijdens het vuurwerk minstens één persoon bij de dieren blijft.
  • Als uw dier erg bang is voor vuurwerk, haal dan van tevoren bij de dierenarts kalmeringstabletjes.
  • Laat aan uw dier zien dat er eigenlijk niks is om bang voor te zijn; u doet dit door u zelf zo normaal mogelijk te gedragen.
  • Als u zelf vuurwerk afsteekt, doe dat dan alleen tijdens de jaarwisseling (direct na 24.00 uur).
  • Steek nóóit vuurwerk af in de buurt van dieren. Ook dieren die in de wei staan kunnen schrikken en zich in hun angst verwonden of ongelukken veroorzaken.

 Meer lezen over stress bij dieren? Lees het artikel "Stress: gedragsproblemen bij hond en kat en vroege vuurwerksangstpreventie"

Spoedeisende hulp nodig?

Vestigingen

Chip je dier

Webshop