Overgewicht bij uw huisdier

In Nederland hebben tot 50% van alle honden en katten overgewicht. De een wat meer dan de ander, maar toch is het best schokkend dat half huisdier-Nederland te dik is.
 


Wat is overgewicht?

Overgewicht is een welvaartsziekte. Onze huisdieren komen qua eten niks te kort, worden verwend met de lekkerste tussendoortjes en zijn echt een onderdeel van het gezin. Overgewicht wordt veroorzaakt door te veel eten en te weinig bewegen. Uit voeding haalt een dier energie, bewegen kost energie. Om op een gezond gewicht te blijven moet er evenveel energie verbruikt worden (d.m.v. beweging) dan wat er wordt opgenomen (d.m.v. voeding). Bij overgewicht wordt er minder energie verbruikt, en dus meer opgenomen door het lichaam. Deze overtollige energie slaat in het lichaam op als vet. Door een opstapeling van vet ontstaat er overgewicht.

Oorzaken van overgewicht

Overgewicht heeft verschillende oorzaken. Ook combinaties van oorzaken zijn mogelijk. Het kan zijn dat uw huisdier:
- Te veel eten krijgt
- Te weinig beweging krijgt
- Gecastreerd / gesteriliseerd is
- Te veel tussendoortjes krijgt
- Al wat ouder is
- Aanleg heeft voor overgewicht
- Medicatie gebruikt wat zorgt voor een honger gevoel
- Een ziekte heeft als te traag werkende schildklier, ziekte van cushing etc.

Bepaalde honden- en kattenrassen hebben extra aanleg voor het krijgen van overgewicht. Als eigenaar van een van deze rassen is het erg belangrijk om extra op het gewicht te letten. Vooral Labradors, Golden Retrievers, Teckels, Cavelier King Charles Spaniëls en Cairn Terriërs hebben aanleg voor overgewicht. Bij katten zijn het voornamelijk de Europese Korthaar en kruisingen die meer aanleg hebben voor overgewicht.

Gevolgen van overgewicht

Wat zijn de risico's van overgewicht?
- Vergrote kans op hart- en vaatziekten
- Vergrote kans op suikerziekte
- Slijtage van de gewrichten
- Kortademig, benauwdheid
- Oververhitting
- Huid en vachtproblemen
- Groter anesthesie risico tijdens operaties
- Risicovollere operaties door de grote hoeveelheid buikvet

Maar de belangrijkste: uw hond of kat wordt ongelukkig. Honden en katten willen graag spelen, maar als dit niet meer lukt door overgewicht...

Overgewicht herkennen

Overgewicht ontstaat geleidelijk, daarom is het voor de eigenaar vaak lastig te herkennen. U als eigenaar ziet uw hond of kat iedere dag, daarom is het lastig in te schatten of uw hond of kat gegroeid is of niet.

Hoe kunt u overgewicht herkennen?
- Als u van bovenaf naar uw hond of kat kijkt moet u achter de ribben een taille kunnen zien.
- Als u met uw handen over de ribben van uw hond of kat gaat moet u de ribben kunnen voelen, u mag de ribben niet zien.
- Als u vanaf de zijkant naar u hond of kat kijkt, moet de buik na de ribben omhoog lopen.

Via onderstaande schema's kunt u een beetje inschatten in welke gewichtsklasse uw huisdier zich bevindt:
Als u twijfelt, of u wilt bevestiging dan mag u altijd bij ons langskomen om uw hond of kat te laten wegen Dan kunt u met de dierenarts of assistente overleggen of uw huisdier lijdt aan overgewicht, en wat we er aan gaan doen!

Mijn huisdier heeft overgewicht... Wat nu?

Als er eenmaal is vastgesteld dat uw hond of kat last heeft van overgewicht, dan kunnen wij u helpen om samen met u, uw huisdier weer op een gezond gewicht te krijgen. Dit doen wij door middel van een afvalbegeidingsprogramma. U komt dan een keer in de maand langs bij onze assistente om het gewicht van uw huisdier te wegen. Daarna bespreken we de voeding, eventuele tussendoortjes en wat voor lichaamsbeweging uw huisdier krijgt. Samen met u maken we een plan om uw huisdier zo efficiënt mogelijk te laten afvallen.

Het afvalplan wat wij samen met u voor uw huisdier maken, is een persoonlijk plan. Ieder dier krijgt een geheel eigen plan. Een jonge hond met overgewicht kan bijvoorbeeld best wat meer lichaamsbeweging gebruiken, terwijl een oudere hond met overgewicht en artrose juist een aangepast dieetvoer nodig heeft. Een "binnen" kat kun je niet dwingen om meer te bewegen dus hier zal ook het afvallen door middel van voeding moeten gebeuren, terwijl een "buiten" kat misschien wel minder voer mag hebben omdat deze mee eet bij de buren. Het kan zo zijn dat uw huisdier speciaal dieetvoer nodig heeft, en soms lukt het ook door een combinatie van eigen voer en meer beweging. Het is volledig afhankelijk van wat voor "soort" (actief, lui, gebruik medicatie etc.) dier uw huisdier is, en wat past binnen de gezinssituatie (eigenaar veel/weinig tijd voor beweging) en leefomgeving (flat, groot erf etc.)

Het is ons streven om zo veel mogelijk dieren op een gezond gewicht te krijgen, daarom bieden wij dit programma gratis aan. Wilt u een afspraak hiervoor maken? Of heeft u vragen over dit onderwerp?  Bel dan 0511-451449. 

 

Spoedeisende hulp nodig?

Vestigingen

Chip je dier

Webshop