Vaccinatie tegen kalverdiarree

Verschillende melkveebedrijven krijgen te maken met kalveren die na de geboorte diarree krijgen. In de eerste levensweek is dat vaak E. Coli diarree, in de tweede of derde levensweek is vaak het rota-  en of coronavirus de veroorzaker.

Lees meer...

Zelfontworpen ringleiding

Melkveehouder Klaas Noordhuis uit Augsbuurt heeft een ringleiding uitgevonden waarmee hij de melkstellen kan doorspoelen met heet water van 90 graden. Hiermee kan hij kruisbesmetting van mastitis bij zijn melkkoeien voorkomen. Bij elke koe met een celgetal van meer dan 200 tijdens de laatste melkcontrole, wordt standaard het melkstel doorgespoeld.

Lees meer...

Tularemie (hazenpest) in Friesland

In maart 2015 is er melding gedaan over tularemie in de buurt van Akkrum. Boeren uit de omgeving hebben in de afgelopen week gemeld dat hazen hier vreemd gedrag vertonen ('dronken' en rondjes lopen) en dood in de sloot worden gevonden. Of sprake is van een relatie met de enorme toename van het aantal veldmuizen in de provincie Friesland is nog onduidelijk en wordt onderzocht. Er komen veel vragen of koeien ook tularemie kunnen krijgen, of het in de melk kan worden uitgescheiden en of honden en katten die muizen pakken ook besmet kunnen raken en wat de mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling zijn. Lees meer in het volgende artikel.

Opstallen

Aan het einde van het weideseizoen is het weer tijd om te denken aan maag-, darm-, en longwormen. Nu de dieren door de handen komen kunnen ze gelijk ontwormd worden. Een gedegen onderzoek mag ook hier niet ontbreken. Neem daarom van een aantal dieren een beetje mest af zodat u een mengmonster kunt laten onderzoeken op wormeieren en larven.

Lees meer...

Spoedeisende hulp nodig?

Vestigingen

Chip je dier

Webshop