Stichting konijnenbelangen

Het konijn is momenteel een zeer populair huisdier, maar tevens het dier dat het meest in een impuls wordt gekocht. Hierdoor zijn veel konijneneigenaren niet of nauwelijks voorbereid op het verzorgen van een konijn. Veel konijnen sterven hierdoor een voortijdige dood. Stichting KonijnenBelangen trekt zich het lot van de huiskonijnen aan en wil verbetering brengen in de huidige situatie. Dit doet zij door voorlichting te geven aan zowel de eigenaren van konijnen , als aan dierenartsen en dierenwinkels.

Eén van de manieren hiervoor is het uitgeven van verschillende folders. Deze folders zijn gratis aan te vragen bij de stichting. Het gaat om de volgende folders:

 1. De verzorging van uw konijn
  Hierin kunt u lezen wat u als beginnend konijneneigenaar moet weten. Waar u op moet letten, wat u moet aanschaffen. Wat de beste plek is voor de kooi. Welke bodembedekking, wat moet een nieuw konijntje eten, enz. enz.
 2. Frontline, niet bij konijnen
  Frontline is een zeer gevaarlijk middel indien het bij konijnen gebruikt wordt.
 3. Gas 
  Gas is een vaak optredende kwaal en staat bovenaan de lijst van doodsoorzaken van konijnen. Hoe u de gassymptomen herkent en hoe u dit kunt behandelen leest u in deze folder.
 4. Gebitsproblemen
  Scheefgroeiende tanden, haken aan de kiezen. Waar moet u op letten, welke problemen kunnen optreden en hoe zijn deze te behandelen. 
 5. Huisvesting
  Sommige konijnen moeten hun leven slijten in een veel te kleine kooi. In deze folder staat waar goede huisvesting minimaal aan moet voldoen. Ook wordt aandacht geschonken aan buitenhokken en rennen. Op www.konijnen.nl vind u voorbeelden voor zelf te maken buitenhokken.
 6. Karakter en Gedrag
  Vaak wordt het gedrag van een konijn misbegrepen. Hoe de aard van dit dier is, waarom het bepaald gedrag vertoont en hoe dit dier benaderd dient te worden staat in deze folder uitgelegd.
 7. Koppelen
  In de meeste gevallen is het voor een konijn fijner om een maatje te hebben. Voor een buitenkonijn is het zelfs noodzakelijk om een soortgenoot te hebben. Twee vreemde konijnen kunnen echter niet klakkeloos bij elkaar gezet worden. Hoe u twee konijnen aan elkaar went staat in deze folder te lezen.
 8. Speelgoed
  Deze folder is een "must" voor iedereen die een konijn heeft dat aan de meubelen knaagt. Een konijn dat zich verveelt gaat namelijk knagen aan uw spulletjes. U kunt dit voorkomen door voldoende afleiding te geven. We geven voorbeelden van verschillende soorten speelgoed.
 9. Verstopping
  Verstopping is de schrik van elke konijnenbezitter. Hoe ontstaat een verstopping, hoe te behandelen en hoe te voorkomen. 
 10. Voeding
  Het gebeurt nog vaak dat konijnen verkeerd voer krijgen, bijvoorbeeld knaagdiervoer. In deze folder geven we informatie over goede konijnenvoeding en vertellen we waarom goede voeding zo belangrijk is. Ook geven we aan wat de risico's van slechte voeding zijn.
 11. Voedinggerelateerde ziekten
  Veel kwalen ontstaan door het soort voeding (en snoep) wat aan het konijn gegeven wordt. Het hoe en waarom staat duidelijk in deze folder uitgelegd.
 12. Ziekten 1 (deze folder omvat ziekten van de luchtwegen, snot, extreme ooguitvloeiingen, Myxomatose, VHS) 
 13. Ziekten 2 (deze folder omvat baarmoederkanker, dikke buikenziekte, hernia, konijnensyfilis, oormijt)
 14. Aanschaf 
  Alles wat u moet weten als u overweegt om een konijn aan te schaffen
 15. Boekje 1. Verzorging 
  Dit boekje bevat alle in formatie uit de folders Aanschaf, Huisvesting, Karakter en Gedrag, Koppelen, Speelgoed, Voeding, en Gebitsproblemen. Klik hier om het boekje te downloaden.
 16. Boekje 2. Ziekten 
  Dit boekje bevat alle informatie uit de folders Gas, Verstopping, Voedinggerelateerde ziekten, Ziekten 1 en Ziekten 2. Klik hier om het boekje te downloaden.
 17. Boekje 3. Mijn konijn en ik 
  Dit boekje is speciaal voor kinderen en bevat informatie over de verzorging, voeding, ziekten en gedrag. Klik hier om het boekje te downloaden.
 18. Handleiding voor het grootbrengen van jonge wilde konijnen en hazen 
  Hier vindt u een goed werkende voedingsformule met bijbehorend voedingsschema. Deze handleiding kunt u hier downloaden
 19. Handleiding voor het grootbrengen van tamme konijnen 
  Hier vindt u een goed werkende voedingsformule met bijbehorend voedingsschema. Deze handleiding kunt u hier downloaden

 

Stichting Konijnenbelangen 
Troelstralaan 8, 2624 EV Delft
tel. 015-2851704 fax 015-2851705
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vestigingen

Chip je dier

Webshop