Tips om Myiasis bij konijnen te voorkomen

Nu de temperatuur buiten aan het stijgen is, stijgt ook de kans op Myiasis bij konijnen. Wat is dit precies? En nog belangrijker: hoe kan dit voorkomen worden? Alles wat u als konijneneigenaar moet weten leest u in dit artikel!

 

Myiasis, wat is dat?
Myiasis wordt ook wel madenziekte genoemd. Als een konijn diarree heeft, blijft er vaak ontlasting plakken rond de anus en onder de staart. Door deze aangeplakte ontlasting, gaat de huid ontsteken. Op de geur van deze huidontsteking komt de groene vleesvlieg af. Deze vlieg legt eitjes op de ontstoken huid, en uit die eitjes komen maden. Deze maden eten door de huid van het konijn heen, en richten zo enorme schade aan. Ze eten als het ware het konijn op.

Tips op Myiasis bij konijnen te voorkomen:

1. Voorkom diarree
Huidontstekingen kan een konijn krijgen als gevolg van diarree. Het belangrijkste is dus om diarree te voorkomen. Diarree krijgt een konijn door voedingsfouten. Een konijn heeft per dag een klein beetje bikskorrels nodig en veel hooi. Konijnen die alleen maar bikskorrels of gemengde voeding krijgen, hebben meer kans op diarree.

2. Vermijdt te veel vers gras
Als konijnen binnen, of in een hok van de grond worden gehuisvest zijn ze niet gewend veel vers gras te eten. Juist als deze konijnen, zo nu en dan even lekker in het gras mogen spelen eten zij hun buikje vol. Omdat deze konijnen dit niet gewend zijn, krijgen zij diarree. Staat uw konijn altijd in een ren in het gras, dan is de kans veel kleiner op diarree omdat uw konijn aan vers gras is gewend. Konijnen die onbeperkt vers gras kunnen eten, hebben ook minder de neiging om zich in 1 keer vol te eten.

3. Hygiëne huisvesting
Als het hok van het konijn vies is, zijn er altijd vliegen in de buurt. Omdat Myiasis een gevolg is van de groene vleesvlieg, is het belangrijk om te proberen alle vliegen te voorkomen! Zorg er voor dat de hok van uw konijn minimaal 1x per week wordt schoongemaakt, en in de warme zomerperioden zelfs 2x per week.

4. Hygiëne konijn
Controleer uw konijn iedere dag op vastgeplakte ontlasting. Til uw konijn op en houd deze voorzichtig op de rug. Ziet uw vastgeplakte ontlasting? Dan moet dit verwijderd worden. Dit kunt u het beste samen met iemand doen. Laat een persoon het konijn rustig en stevig vasthouden, terwijl de andere persoon met een watje met lauwwarm water probeert de vastgeplakte ontlasting los te weken.

5. Vliegenbestrijding
Alle vliegen op afstand houden is helaas onmogelijk, maar de vliegen die wel aanwezig zijn kunt u bestrijden met speciale producten. Hang vliegenplak-strips op, of maak gebruik van een elektrische vliegenvanger.

Mijn konijn heeft Myiasis, wat nu?
Als u maden ziet op uw konijn, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw dierenarts! 0511-451449. Als u op uw konijn een aantal maden ziet, betekent dit vaak dat onder de huid van uw konijn nog tientallen andere maden krioelen. Maden kunnen binnen een uur al enorme schade aanrichten. Deze maden moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Hoe sneller we starten met de behandeling, hoe gunstiger dit is voor uw konijn.
 

Vestigingen

Chip je dier

Webshop