Pinkengriep

Wanneer uw rundvee weer volledig opgestald is komt uw jongvee ongetwijfeld in aanraking met het RS-virus. Volwassen runderen kunnen jongere, gevoelige dieren infecteren. De ernst van het ziektebeeld is afhankelijk van dier- en omgevingsfactoren.

Symptomen
Bij licht verlopende gevallen treedt slechts een beetje hoesten op, vooral als de dieren in beweging komen. In een later stadium kan de koorts oplopen tot wel 41°C. Ook ziet men dan ooguitvloeiing, een versnelde ademhaling, een vieze neus en het hoesten is duidelijk verergerd.

Complicatie
Een belangrijke complicatie van pinkengriep kan een bijkomende bacteriële infectie zijn, vaak een pasteurella. De dieren hebben dan een zware longontsteking die kan leiden tot de dood van het kalf of de pink.

Preventie
Om al deze problemen met pinkengriep te voorkomen adviseren wij u de dieren, vanaf een leeftijd van 6 weken, 2 maal met 4 weken er tussen te laten vaccineren. Met name in de herfst en begin van de winter is de infectiedruk het hoogst.

Ook ontwormen
De enting tegen pinkengriep kan goed gecombineerd worden met een ontworming tegen long- en maagdarmwormen met bijvoorbeeld dectomax injectie of cydectin pour-on.

Combineren met BVD
Wanneer u uw veestapel ook laat vaccineren tegen BVD dan kunt u kiezen voor een combinatievaccin.

Online afspraak

Chip je dier

Webshop