Maagdarm- en longwormen

Als uw jongvee naar buiten gaat krijgen ze ongetwijfeld te maken met maagdarm- en longwormen.

Voor deze dieren geldt dat aan de ene kant weerstand moet worden opgebouwd en aan de andere kant dat uw dieren niet ziek worden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit doel te bereiken:

  1. Preventief vaccineren tegen long-worm en daarna de maagdarm-wormen bestrijden door middel van een ontwormmiddel, bijvoorbeeld een Repidose Forte Bolus of één-malig behandeling met Dectomax of Cydectin.
  2. Twee tot driemaal per seizoen met een breed wormmiddel behandelen, dat zowel tegen maagdarm- en longwormen werkt. Bijvoorbeeld  met Dectomax of Cydectin.
  3. Een Repidose-bolus  is vooral ge-schikt bij niet of nauwelijks omweiden en bij een lang weideseizoen. Bij een repidose-bolus moet u altijd het gewicht nemen dat het dier op het eind van de werkingsduur heeft.

Het tweede weideseizoen is over het algemeen een eenmalige behandeling met een breed wormmiddel (bijvoorbeeld Cydectin) bij het uitscharen vol-doende. Wanneer u niet zeker bent of uw jongvee toch een besmetting opgelopen heeft, dan kunt u altijd verse mest op de praktijk laten onderzoeken. Daarnaast zijn we altijd bereid samen met u  te bekijken wat bij uw jongvee het beste ontwormsysteem is. U kunt ook op de site van de Gezondheidsdienst voor Dieren de sleutel invullen om uw situatie te bekijken (op GD site bij zoeken “sleutel” invullen; dan wijst het zich vanzelf).Vanaf 1 maart kunt u het longworm-vaccin bij ons bestellen.

 

Online afspraak

Chip je dier

Webshop