Vaccinatie tegen kalverdiarree

Verschillende melkveebedrijven krijgen te maken met kalveren die na de geboorte diarree krijgen. In de eerste levensweek is dat vaak E. Coli diarree, in de tweede of derde levensweek is vaak het rota-  en of coronavirus de veroorzaker.

Opstallen

Aan het einde van het weideseizoen is het weer tijd om te denken aan maag-, darm-, en longwormen. Nu de dieren door de handen komen kunnen ze gelijk ontwormd worden. Een gedegen onderzoek mag ook hier niet ontbreken. Neem daarom van een aantal dieren een beetje mest af zodat u een mengmonster kunt laten onderzoeken op wormeieren en larven.

Zelfontworpen ringleiding

Melkveehouder Klaas Noordhuis uit Augsbuurt heeft een ringleiding uitgevonden waarmee hij de melkstellen kan doorspoelen met heet water van 90 graden. Hiermee kan hij kruisbesmetting van mastitis bij zijn melkkoeien voorkomen. Bij elke koe met een celgetal van meer dan 200 tijdens de laatste melkcontrole, wordt standaard het melkstel doorgespoeld.

Weidecoccidiose

Coccidiose bij kalveren van enkele weken tot maanden leeftijd is voor de meeste veehouders een bekende ziekte en komt op veel bedrijven voor. Kalveren krijgen ernstige diarree met vaak wat bloed erbij, ze persen op de mest en vermageren. Ook zitten ze vaak dof in het haar.

 

Chip je dier

Webshop