Ontwormen

Paarden die het hele jaar door buiten lopen, dienen het hele jaar door behandeld te worden (bv. met Equest). Paarden die ’s winters binnen staan kunnen met het algemene schema ontwormd worden.

Wanneer ontwormen?
Om te bepalen of uw paard ontwormd dient te worden kunt u mestonderzoek laten doen op onze praktijk. U kunt daarvoor verse mest (< ½ uur, ±100 gram) van uw paard  afgeven bij de balie, zodat het dezelfde dag nog onderzocht kan worden.

De juiste dosering
Controleer het gewicht van uw paard. Rond daarna dit gewicht op 50 kg nauwkeurig naar boven af! Ontworm uw paard voor dit gewicht. Het is dus belangrijk dat u op een juiste manier het gewicht van uw paard kunt schatten:

 • Bepaal de borstomvang van uw paard net achter het voorbeen.
 • Bepaal de lengte van uw paard van schouder tot zitbeenknobbel.     
 • Het gewicht is dan te bepalen met de volgende formule: 

 •  
  (borstomvang in cm x borstomvang in cm) x lichaamslengte in cm 
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
  11,9

Voorbeeld:

Borstomvang: 168 cm
Lichaamslengte:  212 cm

(168 x 168) x 212 = 28.224 x 212 = 5.981.488

5.981.488 / 11,9 = 502 kg

 

Aanschaf ontwormingsmiddelen
Sinds 2009 is een nieuwe wet van kracht geworden met betrekking tot het kopen en verkopen van onder andere wormmiddelen. Deze middelen vallen nu onder de noemer URA. Dit staat voor "Uitsluitend op Recept Af te geven." U kunt uw wormmiddelen aan de balie bij de dierenartsenpraktijk kopen zonder dat hier een recept aan te pas komt. De assistente kan u kundig advies geven over het ontwormen en indien nodig overleggen met de dierenarts. Als u uw wormmiddelen elders wilt kopen heeft u wel een recept van een dierenarts nodig.

Video

 

Meer info

 • Voor een advies op maat kunt u contact opnemen met één van onze paardendierenartsen. Een ontwormschema kunt hier hier vinden.
 • Meer informatie vindt u op de parasietenwijzersite.  Klik hier voor de parasietenwijzer.
 • Klik cart Paard voor informatie over ontwormmiddelen voor uw paard.

Online afspraak

Chip je dier

Webshop