West Nilevirus (WNV)

Het West Nilevirus (WNV) is een virus dat zich vermenigvuldigt in vogels en dat door muggen wordt overgebracht. Het virus kan ook op de mens en op verschillende andere zoogdieren worden overgedragen, waarbij het een hersenvliesontsteking kan veroorzaken.

what-is-west-nile-virusHet West Nilevirus werd voor het eerst in 1937 geïsoleerd uit het bloed van een volwassen vrouw in de provincie West Nile in Oeganda. In 1957 werd het virus in Israël als oorzaak van hersenvliesontsteking bij oudere personen herkend. Begin jaren '60 werd de ziekte voor het eerst bij paarden in zowel Egypte als Frankrijk beschreven. Echte bekendheid van de ziekte kwam pas in 1999 toen er een uitbraak in Amerika plaats vond. In de nazomer van 2008 werden in Noord-Italië voor het eerst klinische gevallen van WNV-infecties.

Verschijnselen
De verschijnselen veroorzaakt door de ziekte zijn o.a. koorts, verminderde eetlust en zenuwverschijnselen waarop uiteindelijk zelfs de dood kan volgen.

Preventie
In Nederland zijn er op dit moment nog geen gevallen bekend van West Nile, maar gezien het gevaar voor zowel mens als paard en de kans op sterfte, is er preventief een vaccin beschikbaar. Dit vaccin wordt net als tetanus en influenza toegediend als een boostervaccinatie. Dit wil zeggen dat er twee injecties gegeven worden met 3 tot 4 weken tussentijd. Daarna is het advies om de vaccinatie jaarlijks te herhalen.

Verdere maatregelen zullen er op gericht moeten zijn het contact met de vector (muggen) zo klein mogelijk te maken.

  • Zet uw paarden in het muggenseizoen tegen de avond en 's nacht op stal
  • Bestrijd muggen in de stal
  • Ventilatoren
  • Vermijd lang stilstaand water in en om de stallen
  • Voorkom wilde vogels in de stallen

Online afspraak

Chip je dier

Webshop