West Nijl virus aangetroffen bij een paard in Duitsland

Het Friedrich Loeffler Institut in Duitsland, het officiële Duitse referentie laboratorium voor West Nijl, heeft bekend gemaakt dat in het gebied van Brandenburg bij een paard West Nijl Virus (WNV) is aangetoond. Dit is voor het eerst in Duitsland.

Ontwormschema paard

Paarden ontwormen is niet zo eenvoudig. Doe het niet te vaak maar ook zeker niet te laat. Om enig inzicht te krijgen is er de parasietenwijzer (www.parasietenwijzer.nl) ontwikkeld om inzicht te krijgen wanneer, hoe vaak en waarmee u de(het)  paard(en) kan ontwormen.

Wanneer u klant bent bij onze praktijk kunt u ten alle tijde wormmiddelen ophalen. Bij twijfel over het ontwormen, wordt u verzocht eerst (verse) mest te laten onderzoeken. Op basis van deze uitslag kunnen we u beter van advies voorzien.

Blind ontwormen

In het verleden werd over ontwormen in Nederland vrij eenvoudig gedacht. Op gezette tijden een wormspuit ingeven en af en toe wisselen van werkzame stof. Het zogenaamde blind ontwormen. Per eigenaar verschilde het ontwormings interval dan van iedere 3 weken tot ongeveer 1x per half jaar. Blind ontwormen heeft echter verschillende consequenties:

Tot 80% van de paarden wordt overbodig blootgesteld aan ontwormingsmiddelen, omdat zij op het moment van ontwormen niet of nauwelijks wormeieren uitscheiden. U geeft op deze manier onnodig geld uit aan wormkuren.

Esdoornschimmel mogelijke oorzaak atypische myopathie

In het voorjaar van 2010 zijn er veel gevallen gemeld van ‘atypische myopathie’, de voor paarden dodelijke spierziekte. Al eerder werd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht de biochemische oorzaak van atypische myopathie vastgesteld: een verstoring van de vetverbranding, in de humane geneeskunde bekend als ‘MADD’ (Multiple Acyl-CoA Dehydrogenase Deficiëntie). 

Online afspraak

Chip je dier

Webshop