Blind ontwormen

In het verleden werd over ontwormen in Nederland vrij eenvoudig gedacht. Op gezette tijden een wormspuit ingeven en af en toe wisselen van werkzame stof. Het zogenaamde blind ontwormen. Per eigenaar verschilde het ontwormings interval dan van iedere 3 weken tot ongeveer 1x per half jaar. Blind ontwormen heeft echter verschillende consequenties:

Tot 80% van de paarden wordt overbodig blootgesteld aan ontwormingsmiddelen, omdat zij op het moment van ontwormen niet of nauwelijks wormeieren uitscheiden. U geeft op deze manier onnodig geld uit aan wormkuren.

Steeds meer wormen worden resistent, met als gevolg dat we in de toekomst wellicht geen weerstand meer kunnen bieden aan worminfecties.

Verantwoord ontwormen:

Bij ons kunt u met behulp van het wormbestrijdingsprogramma een goed beeld krijgen van de wormsituatie op uw stal of bedrijf. Door middel van een kwantitatief mestonderzoek wordt de EPG (Eieren per Gram mest) bepaald. Indien uw dier een hoge eitelling heeft, wordt er ontwormd met een middel gericht tegen die wormensoort. Bij (groepen) dieren met een lage eitelling is een wormenkuur overbodig.

U bestrijdt wormen dus gericht, u verkleint de kans op resistentievorming en u gebruikt niet onnodig wormkuren.

Wormbestrijdingsprogramma:Een goed beeld van uw bedrijf is van belang voor een goede wormbestrijding. Een eerste bezoek door uw dierenarts kan daarom nodig zijn. Wat u zelf kunt doen, is mest van uw dieren verzamelen voor onderzoek. Indien gewenst, kunt u natuurlijk ook aan een van onze dierenartsen vragen de mest rectaal te nemen, zodat besmetting vanuit de omgeving helemáál uitgesloten is.

Mestonderzoek, uitslag en advies

Verzamelde mest kunt u inleveren aan de balie . De mest wordt in ons eigen laboratorium bekeken, waardoor wij u  een gepast advies en behandelplan kunnen geven. Er wordt bovendien een dossier van uw bedrijfssituatie vastgelegd.

Waar koop ik mijn ontwormingsmiddelen?

Als u de juiste wormmiddelen nog op voorraad heeft, kunt u deze tot de uiterste houdbaarheidsdatum gebruiken. Verder kunt u uw wormmiddelen natuurlijk bij uw eigen dierenarts zonder recept afnemen. Ook is het nog altijd mogelijk om wormmiddelen bij een erkend handelaar of humane apotheek te kopen. In dit geval is een recept van uw dierenarts met een natte handtekening wel nodig.

Online afspraak

Chip je dier

Webshop