Esdoornschimmel mogelijke oorzaak atypische myopathie

In het voorjaar van 2010 zijn er veel gevallen gemeld van ‘atypische myopathie’, de voor paarden dodelijke spierziekte. Al eerder werd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht de biochemische oorzaak van atypische myopathie vastgesteld: een verstoring van de vetverbranding, in de humane geneeskunde bekend als ‘MADD’ (Multiple Acyl-CoA Dehydrogenase Deficiëntie). 

Hierop werd een diagnostische test voor de aandoening ontwikkeld op basis van urineonderzoek. Tevens leidde het onderzoek tot het idee dat er toch een onbekende ‘toxische trigger’, een als katalysator werkende stof, betrokken moest zijn bij het ontstaan van de verstoorde vetverbranding. Esdoornbladeren met een endofyt (symbiotische schimmel) erop lijken de boosdoener te zijn.

Onderzoek oorzaak
Veertien paarden die verdacht werden van atypische myopathie in de herfst van 2009 en lente van 2010, zijn uitgebreid onderzocht door wetenschappers van de Universiteitskliniek Paard, faculteit Diergeneeskunde. Bij zeven van deze paarden werd na urineonderzoek de diagnose atypische myopathie gesteld. In de weides waar de paarden stonden zijn bij al deze dieren esdoornbladeren en/of esdoorntakjes gevonden. Uit het Nederlands epidemiologisch onderzoek bleek het eten van esdoornbladeren met een endofyt erop een rode draad te zijn in het optreden van atypische myopathie. Mogelijk is de wat zoete smaak ervan voor paarden aantrekkelijk.

Ziektebeeld
Bij atypische myopathie (die bij mensen erfelijk is, in tegenstelling tot bij paarden) werken enkele belangrijke enzymen van de vetstofwisseling niet meer. Daardoor komt er een ophoping van schadelijke stofwisselingsproducten en een tekort aan de stofwisselingsproducten die energie leveren. Hierdoor krijgen paarden stijve spieren, waarneembaar in een afwijkende gang of het met veel pijn gaan liggen van het paard. De spierenzymactiviteit in het bloed is erg hoog door het spierverval, de urine wordt donker (roodbruin) doordat de afvalstoffen van de spierafbraak uitgeplast worden.
In de regel sterft 70-90% van de betrokken paarden aan deze aandoening, vaak binnen 72 uur. De ziekte is niet besmettelijk, maar komt wel voor in uitbraken. De grootste uitbraak tot nu toe was in de herfst van 2009 toen in meer dan tien landen in Europa 371 gevallen werden geregistreerd waarvan 265 dieren (71%) stierven.

Behandeling
Indien u uw paard verdenkt van atypische myopathie, dient u het direct op rust te zetten. Voer en water dienen voldoende verstrekt te worden.

Online afspraak

Chip je dier

Webshop