Vaccinaties schaap

Er zijn een aantal ziekten bij het schaap waartegen geënt kan worden zodat voorkomen kan worden dat de schapen ziek worden. Veel schapenhouders zijn wel bekend met de beruchte ziekte 'Het bloed' en de ziekte welke momenteel sterk in de belangstelling staat, Q-koorts.

Het “bloed” en zomerlongontsteking
Het “bloed” is een veelvuldig voorkomende ontsteking van de darmen en/of organen van lammeren en schapen. Het komt vooral voor bij de snelst groeiende lammeren vanaf de leeftijd van 3 weken. Meestal liggen de lammeren plotseling dood.

Bij zomerlongontsteking kan het verloop wat langzamer gaan. Snotterige neuzen en snel ademen zijn de belangrijke symptomen. Het is dan mogelijk om de lammeren te behandelen met antibiotica, maar vaccineren is veel beter.

Tegen beide ziektes kunnen zowel het moederdier (4-6 weken voor het aflammeren) als de lammeren (vanaf 3 weken) geënt worden. Wanneer het moederdier geënt wordt is het lam slechts enkele weken beschermd. Dieren die nog niet eerder geënt zijn worden twee keer geënt, met een tussentijd van 4-6 weken. Daarna volstaat een jaarlijks eenmalige enting.

Bekschurft
Bekschurft is een zeer besmettelijke ontsteking van de huid en slijmvliezen aan de snoet en/of spenen van schapen en lammeren. U kunt uw besmette schapen of lammeren tegen bekschurft laten vaccineren in geval van een uitbraak.  

Rotkreupel
Rotkreupel is een besmettelijke klauwaandoening bij schapen en lammeren. In koppels met een rotkreupelverleden is bestrijden een grote opgave.

Behandelen en preventie:

  • Vaccineren tegen rotkreupel

De enting na 4 à 6 weken te herhalen (en na 6 mnd)

Lammeren pas vanaf een leeftijd van 3 maanden laten enten.
 
  • Antibiotica
Drie dagen behandelen met Linco-spectin®.
 
  • Koppel bekappen
 
  • Omweiden naar “schoon” land (3 maanden niet beweid

Blauwtong
Vaccinatie tegen blauwtong type 8 bleek  effectief om ziekte en de verspreiding van ziekte te voorkomen. In 2009 is er geen blauwtong uitbraak in ons land geweest. Echter de kans is groot dat dit jaar wel weer blauwtong uit gaat breken: in 2009 is namelijk veel minder geënt waardoor in 2010 er weer veel vatbare dieren rondlopen. Ons advies is dus ook dit jaar uw schapen tegen blauwtong te laten vaccineren

Q-koorts
De regelgeving rondom de Q-koorts is de laatste tijd een aantal keren sterk gewijzigd. Wat betreft het enten van dieren met name welke dieren verplicht zijn om te enten, en welke dieren vrijwillig geent kunnen worden. Kijk voor de meest recente ontwikkelingen op de site van het Ministerie van Landbouw. Hier staat o.a. dat niet alleen melkleverende schapen en geiten verplicht geent moeten worden, maar nu ook fokschapen.

Schmallenbergvirus
Het is momenteel nog niet mogelijk om te enten tegen het Schmallenbergvirus. Een vaccin moet nog worden ontwikkeld.

 

Chip je dier

Webshop