Vaccinaties

VHD en Myxomatose zijn de twee meest gevreesde ziektes bij het konijn omdat ze meestal, ondanks medicatie, een dodelijke afloop hebben. Aangezien zieke dieren in de meeste gevallen niet te behandelen zijn, is het belangrijk de ziekte te voorkomen. Gelukkig bestaat er voor beide ziektes een vaccin, zodat de dieren jaarlijks geënt kunnen worden. 

Virale Haemorrhagische Diarree of Rabbit Hemorrhagic Disease (VHD of RHD)
De ziekte is enkel besmettelijk voor konijnen en wordt veroorzaakt door een virus. Een besmet konijn kan plotseling sterven of na enkele dagen met hoge koorts en soms een schreeuw vlak voor het sterven. Vaak hebben de overleden dieren een bloederige schuimige neusvloei. Konijnen kunnen worden besmet via besmette dieren of besmet voer, maar ook ratten, muizen en insecten kunnen het virus verspreiden. Bij besmet voer moet vooral worden gedacht aan geplukt groenvoer. Raakt een hok besmet dan zal 65-95% van de dieren in enkele dagen sterven. Konijnen jonger dan 2 maanden worden niet door de ziekte getroffen. De enige preventieve behandeling die mogelijk is, is vaccinatie van konijnen vanaf een leeftijd van 5 weken. De vaccinatie dient jaarlijks te worden herhaald.

RHD2 is een nieuwe variant van het dodelijke konijnenvirus RHD. Lees hier meer over deze variant.

Myxomatose
Myxomatose is een bekende konijnenziekte die wordt veroorzaakt door een pokkenvirus. De ziekte komt voor bij wilde en tamme konijnen en hazen. De ziekte wordt overgebracht door besmette dieren of via stekende en/of bloedzuigende insecten (bijvoorbeeld muggen en vlooien). Oorspronkelijk kregen besmette dieren zeer acuut vochtophopingen op de kop en geslachtsdelen en was de sterfte 100%. Nu is er een meer chronische vorm met huidletsels (pseudotumoren) die zelfs spontaan kunnen herstellen en ademhalingsproblemen. Het sterftepercentage is veel lager. De behandeling bestaat uit het preventief enten van konijnen ouder dan 5 weken en het weren en bestrijden van insecten. Kijk bij openingstijden onderaan de pagina voor de speciale konijnenentdagen.

Preventie door vaccineren

- Myxo-RHD: deze enting geeft uw konijn gedurende 1 jaar bescherming tegen Myxomatose en de RHD. Let op: deze enting geeft uw konijn geen bescherming tegen het nieuwe RHD2 virus.

- RHD2: deze enting geeft uw konijn gedurende 6 maanden bescherming tegen het RHD2 virus. Het konijn moet tweemaal geënt worden met een tussentijd van 6 weken. Pas na de tweede enting is uw konijn beschermd tegen het RHD2 virus. Let  op: deze enting geeft uw konijn geen bescherming tegen het 'gewone' RHD virus, en ook niet tegen Myxomatose.

Online afspraak

Chip je dier

Webshop