Vlooien

Vlooien zijn kleine bruine parasieten die niet alleen op huisdieren leven, maar ook vooral in de omgeving. Als eitje, larve, pop of vlo houden zij zich schuil in de kieren en naden van het huis, tussen het laminaat, in de vloerbedekking of bijvoorbeeld in de mand of kleedjes van uw huisdier. Vermoed u dat uw huisdier last heeft van vlooien? Lees dan verder!

Een vrouwtjes vlo legt honderden eitjes in haar leven, deze eitjes komen na 3 weken tot 6 maanden uit en kunnen als volwassen vlo tot veel problemen leiden. Ze veroorzaken heel veel jeuk en zuigen bloed bij hun gastheer (voornamelijk uw huisdier, maar eventueel ook bij de mens). Daardoor kan bij met name puppy's of kittens bloedarmoede ontstaan, soms zo erg dat deze jonge huisdieren hier aan overlijden. Bovendien draagt de vlo lintwormen over.

Hoe kunt u een vlooienbesmetting ontdekken?
Als uw huisdier last heeft van vlooien, ziet u dit op het eerste gezicht niet snel. Maar... hoe heviger de besmetting, des te meer symptomen u kunt zien. Echter is het natuurlijk het beste om vlooien te ontdekken nog voor er symptomen ontstaan. Dit kan door middel van een vlooien kam. Als u deze kam door de haren van uw huisdier haalt, hoort er niks op de kam achter te blijven. Als uw huisdier wel last heeft van vlooien blijven er zwarte puntjes achter in de kam, als u deze puntjes uitslaat op een witte tissue, en dan besprenkeld met water kleuren de puntjes donkerrood. Deze zwarte puntjes zijn vlooienpoepjes, het bewijs dat uw huisdier last heeft van vlooien. Soms is een besmetting zo hevig dat u zelfs in de kam levende vlooien aantreft.

Symptomen?
Symptomen van vlooien op uw huisdier zijn jeuk op de rug bij de staartbasis, in de liezen en op de buik. Bij een hevigere en langdurige vlooienbesmetting kunnen er zelfs wondjes, korstsjes en huidontstekingen ontstaan. De huid wordt rood en dik, en er kunnen kale plekken ontstaan.

Wat te doen?
Ontvlooien, met een middel dat wérkt! Helaas zijn er heel veel middelen op de markt die niet (meer) goed genoeg werken tegen vlooien. Veel eigenaren behandelen trouw iedere maand hun huisdier, maar als het middel verouderd is doet het helaas niets meer. Voor een goed advies kunt u contact met ons opnemen.
 

Behandeling?
Als u een goed middel in huis hebt gehaald dan kan de behandeling beginnen. Om van alle vlooien op uw huisdier, maar ook in de omgeving af te komen moet er gedurende 3 maanden behandeld worden. Behandel uw huisdier 3 maanden lang, maar behandel ook de omgeving. Gebruik een omgevingsspray en spray hiermee de gehele omgeving in. De kieren tussen het laminaat, de plinten, het vloerkleed, de bank etc. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing i.v.m. de veiligheid voor kinderen en u zelf. Was alle kleedjes, kussentjes en andere dingen waar uw huisdier op ligt op 60 graden.

Als u na langdurig behandelen uw huisdier en omgeving vlo vrij hebt kunnen maken, is wel het advies om uw huisdier iedere maand preventief te blijven ontvlooien. Dan is uw huisdier beschermd, en loopt u niet weer het risico op een vlooienbesmetting.

Behandel uw huisdier het hele jaar door tegen vlooien. Het is een fabel dat er alleen vlooien zijn in de zomerperiode.

Vlooienallergie?
Sommige huisdieren hebben zelfs last van een vlooienallergie. Hierbij is het huisdier allergisch voor het speeksel van de vlo. Door 1 beet kan de hond of kat dan tot wel 2 weken jeuk houden, met als gevolg wondjes en huidontstekingen. Het is daarom zeker voor dieren met een vlooienallergie belangrijk om ze strikt iedere maand te ontvlooien. Uw dierenarts kan vaststellen of uw huisdier last heeft van een vlooienallergie.


Als u vermoed dat uw huisdier last heeft van vlooien, mag u altijd contact met ons opnemen 0511-451449. Dan kunnen wij met u zorgen voor een behandeling op maat!Wist u dat......
Nog even een aantal weetjes over vlooien!

.... Als er 1 vlo op uw huisdier leeft, er 99 eitjes, larven of poppen in huis leven?
.... Poppen niet met een stofzuiger weg te zuigen zijn?
.... 80 % van de jeukklachten bij hond en kat door vlooien worden veroorzaakt?
.... Bijna alle vlooien op de hond, kattenvlooien zijn?
.... Vlooienlarven zich met 1,5 meter per uur kunnen verplaatsen?
.... Kokosmatten en oude-plankenvloerdelen gewilde verblijfplaatsen zijn?

 

Online afspraak

Chip je dier

Webshop