Diabetes bij katten.

Bij uw kat is de diagnose diabetes gesteld en dat is even schrikken want, wat nu ? Diabetes oftewel suikerziekte is geen zeldzaam verschijnsel bij katten. Met name zwaarlijvige katten worden erdoor getroffen. Factoren die diabetes bij katten in de hand werken zijn gebrek aan beweging, overgewicht en medicijnen zoals prednison en de poezenpil (antikrolsheidtabletten).

Oorzaken ontstaan van diabetes

Suikerziekte wordt veroorzaakt doordat het lichaam (de alvleesklier) te weinig insuline aanmaakt of wanneer een kat verminderd gevoelig is voor insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam glucose op een juiste manier kan omzetten in energie voor de lichaamscellen. Doordat het lichaam de glucose niet kan opnemen, stijgt de bloedsuiker en gaat een kat zich heel beroerd voelen. Doordat het teveel aan glucose via de urine wordt uitgescheiden en suiker water aan zich bindt, verliest een kat veel vocht en gaat hij meer drinken. Omdat zijn lichaam verhongert door gebrek aan energie voor de lichaamscellen, ontwikkelt de kat de overmatige eetlust die bij suikerziekte hoort. Hij valt desondanks af. 

Symptomen suikerziekte kat

  • Veel drinken

  • Veel plassen

  • Veel honger

  • Vermagering

  • Veel slapen

  • Slechte vachtconditie

Wanneer de kat met suikerziekte niet wordt behandeld, wordt ze op een gegeven moment zo zwak, ziek en misselijk dat ze stopt met eten en drinken. Soms geeft de kat zelfs over. Het kan snel dodelijk zijn als het niet wordt behandeld. Het vereist onmiddellijke actie wanneer dit wordt vermoed. De klinische symptomen die het meest gezien worden:

  • Verlies van eetlust

  • Traagheid / zwakte

  • Braken / diarree

  • Uitdroging

Het bepalen van het glucosegehalte in het bloed kan door een bloedglucosemeter gedaan worden of via urine door middel van urinestrips.

Diabetes katten

Diabetes bij katten en kan door verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Ontstekingen van de alvleesklier en auto-immuunziekten (waarbij het lichaam zichzelf aanvalt) kunnen de cellen in de alvleesklier kapot maken. Bij katten kan diabetes ook ontstaan door langdurig gebruik van medicijnen als corticosteroïden en de poezenpil. Deze stoffen werken insuline in het lichaam tegen, waardoor de insulineproductie zo hoog moet zijn dat deze uitgeput raakt.

 

Voeding

Er is special dieetvoeding verkrijgbaar, dat is ontwikkeld voor katten met overgewicht en diabetes.

Behandeling

Om het tekort aan insuline aan te vullen bij katten met diabetes moet er twee keer per dag insuline ingespoten worden. Een dierenarts kan jou leren hoe je dit thuis kunt doen. De kat blijft een tijd op controle komen om te controleren of de suikerspiegels in het bloed op het goede niveau zijn.
 

Katten laten dit over het algemeen heel goed toe, zeker als ze weten dat ze erna beloond worden. Geen enkele kat kan altijd op dezelfde dosis insuline blijven, dus regelmatig  moet de bloedsuikerspiegel worden bepaald om te zien of de dosis bijgesteld moet worden. Bovendien lijken een hypo (te lage bloedsuiker) en een hyper (te hoge bloedsuiker) vaak erg op elkaar en door meteen te testen kun je in deze situaties ook op de juiste manier handelen.
Als een kat eenmaal goed is ingesteld op insuline is de levensverwachting hetzelfde als van een gezonde kat. Katten met diabetes zijn wel gevoeliger voor infecties dus huisdier-eigenaars dienen altijd extra oplettend te blijven.

Lees het verhaal van Kobus

 

Online afspraak

Chip je dier

Webshop