Veel gestelde vragen

Vele vragen over jouw cavia kun je hier vinden. Is er verschil tussen onze huis-, tuin- en keuken cavia en de marmot? Hoe oud kan je cavia worden? Wat kan ik mijn cavia het beste voeren? En wat als mijn cavia niet wil eten? Of wanneer wordt een cavia te zwaar? Je vindt hier je antwoorden. 

Is een cavia hetzelfde als een marmot?

De cavia (cavia porcellus ) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Waarschijnlijk is de cavia in de 16 e eeuw via Suriname naar Europa gekomen. Door de vele fokprogramma's zijn er veel kleurslagen gefokt. Ook verschillende vachttypes: glad/ruw/kort of langhaar zijn zo ontstaan. De marmot is een knaagdier uit de Alpen. Helaas met uitsterven bedreigd. Een marmot is dus niet hetzelfde als een cavia.

Hoe oud kan mijn cavia worden?

Een cavia wordt gemiddeld 4-8 jaar oud.

 

Wat mag mijn cavia eten?

Cavia's eten af en toe hun eigen ontlasting op. Dit doen ze om aan vitamines te komen (vitamine B). Echter, cavia's kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Daarom moeten ze elke dag extra vitamine C krijgen (10mg/kg lichaamsgewicht per dag). Dit kan d.m.v vitamine C druppels maar beter is om caviakorrel met extra vitamine C te geven.

Cavia's moeten elke dag:

Ruwvoer krijgen: Hooi. Goed hooi moet fris ruiken en de geur hebben van een pas gemaaide weide.
Knaagdieren voer met vitamine C. Beter geen gemengd konijnenvoer; hierin zit geen vitamine C toegevoegd en de cavia eet alleen de lekker (ongezonde) zaden eruit. Hierdoor kunnen gemakkelijk buikklachten ontstaan
Elke dag beetje verse groente of stukje fruit  (andijvie, boerenkool, gras, appel of sinaasappel)
Nooit in een keer het voer veranderen, anders kan er diarree ontstaan.

Hoe lang is een cavia drachtig?

Een vrouwtje kan al op 4-5 weken leeftijd geslachtsrijp zijn. Ze mag pas gedekt worden vanaf 8 weken leeftijd. Het mannetje kan al dekken vanaf 8 weken leeftijd. Voor de fokkerij is het echter beter om vanaf 12 weken leeftijd het mannetje (beertje) of vrouwtje te gebruiken. Een vrouwtje is 60-72 dagen drachtig. Er worden 1-5 jongen geboren die gemiddeld 75 gram wegen. Deze jongen worden "kant en klaar" geboren (nestvlieders) en eten al binnen een ½ dag. Ze mogen weg (speenleeftijd) als ze minimaal 180 gram wegen. Dit wegen ze meestal rondom de 3-4 weken.

Let op: Let vrouwtje kan al 0-15 uur na de bevalling weer vruchtbaar zijn!!

Hoe zwaar kan een cavia worden?

Een cavia weegt:
Bij de geboorte ongeveer 75 gram.
Een volwassen vrouwtje tussen de 700-900 gram.
Een volwassen mannetje tussen de 1200-1700 gram.

Mijn cavia wil niet eten, wat nu?

Niet eten kan veel oorzaken hebben: niet kunnen eten door te lange kiezen of tanden of door een verstopping, buikkrampen of een algemene ziekte. Een cavia die niet eet gaat snel achteruit. Probeer hem weer aan het eten te krijgen met: yoghurt, kwark, geraspte wortels of andere lekkere hapjes.

Hoe kan ik zien dat mijn cavia ziek is?

Een zieke cavia zit meestal stil in een hoekje en vertoont weinig interesse in de omgeving. De eetlust is slecht en hij vermagert daardoor. Daarnaast kan hij ook moeilijk lopen, jeuk hebben (schurft) en veel kwijlen. Zieke cavia's  gaan snel achteruit. Wacht daarom niet te lang om de dierenarts raad te plegen!!!

Mijn cavia heeft jeuk,wat kan ik hieraan doen?

Jeuk uit zich in krabben, omhoog springen en veel fluiten. De vacht van de cavia ziet er ook dof uit of de cavia krijgt kale plekken. Jeuk kan veroorzaakt worden door:

  • Luizen: Als je tussen de haren kijkt kun je ze zien lopen.
  • Schurft: Dit zijn kleine mijtjes die in de huid leven. Is besmettelijk voor andere cavia's.
  • Schimmel: Kale ronde plekjes in de vacht, is besmettelijk voor andere cavia's en ook overdraagbaar op de mens, dus pas op! 
  • Huidontsteking.

Alleen de dierenarts kan dit voor u vast stellen,dus mocht u twijfelen aan de gezondheid van uw cavia neem dan gerust contact met ons op.

Online afspraak

Chip je dier

Webshop