Alles over de cavia

De cavia wordt ook wel guinees biggetje genoemd. Het is een uit Zuid-Amerika afkomstig knaagdier en erg populair als huisdier, vooral in gezinnen met jonge kinderen, omdat ze makkelijk te hanteren en te verzorgen zijn. Er zijn diverse rassen, bijvoorbeeld de langhaar, ruwhaar, borstel en natuurlijk de korthaar cavia. Als cavia's 4 weken oud zijn kunnen ze naar hun nieuwe baas en bij goede verzorging worden ze gemiddeld een jaar of zes oud. Vrouwtjes (zeugjes) wegen ongeveer 850 gram, mannetjes (beertjes) 1000 gram. De beste manier om ze op te pakken is een hand onder hun borst en de andere om hun achterste.
Cavia's zijn goed in groepen te houden, maar soms breken er rangorde gevechten uit. Als deze te hevig zijn, zult u de dieren uit elkaar moeten halen.

Huisvesting

Cavia's houden van ruimte. Een cavia kooi moet minimaal 60x60x40 cm zijn voor een cavia en uiteraard groter voor meerdere. De kooi moet gemaakt zijn van materiaal dat makkelijk schoon te maken is en knaagvrij is, meestal kunststof. Het is echter niet verstandig om geheel dichte zijwanden te hebben omdat dan de luchtverversing onvoldoende is. Volledige kunststof kooien met alleen een getraliede bovenzijde zijn dus ongeschikt. Als bodembedekking kunt u hooi, stro, houtkrullen of papiersnippers gebruiken evt. met wat kattegrit eronder om het vocht te absorberen. Let er wel op dat de bedding niet te stoffig is, cavia's zijn gevoelig op hun luchtwegen. Steek bij twijfel uw eigen neus erin; krijgt u een niesbui dan is het niet goed voor uw cavia!
De kooi moet u minimaal 1 keer per week schoonmaken en 1 keer per maand desinfecteren met een beetje chloor of soda of iets dergelijks. Cavia's houden niet van warmte, kamertemperatuur (20 graden) is ruim voldoende. Hou ze bij de verwarming vandaan, uit de tocht en uit fel zonlicht.

Voeding en verzorging

Kijk de dieren regelmatig na. Let erop dat hun vacht schoon is (borstelen) en kijk of nagels en tanden niet te lang worden. Nagels kunnen geknipt worden bij de dierenarts, bij gebitsproblemen kunnen ook de tanden worden bijgeknipt.

De voeding moet bestaan uit caviakorrels en vers hooi. Zorg ervoor dat u echte caviakorrels heeft. De meeste soorten knaagdiervoer zijn ongeschikt voor cavia's, omdat ze geen vitamine C bevatten. Hamsters, konijnen en andere knaagdieren hebben dit niet nodig, maar cavia's wel. Een tekort aan vitamine C leidt tot een verminderde weerstand, waardoor de dieren allerlei ziektes kunnen krijgen. U kunt het voer eventueel aanvullen met een vitamine C tabletje. Sommige cavia's zien dit als een soort snoepje, u kunt het ook fijngemaakt toedienen op b.v. een stukje tomaat. Als aanvulling op het voer kunt u er tevens groenvoer bij geven. Voorbeelden zijn andijvie, paardebloemblaadjes, klaver of gewoon gras. Ook een stukje fruit, tomaat of witlof op zijn tijd gaat er wel in. Sla is niet geschikt aangezien dit diarree kan veroorzaken.
Naast dit alles moet altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar zijn.

Voortplanting

Cavia's zijn zeer snel geslachtsrijp, beertjes op 8-10 weken, zeugjes op 4-6 weken. Als u er mee wilt fokken kunt u het beste wachten tot de dieren wat ouder zijn, 4-5 maanden is een mooie leeftijd. Zeugjes hebben om de 14-19 dagen een vruchtbare periode waarin ze gedekt kunnen worden. Denk erom dat het zeugje binnen 24 uur na de bevalling weer gedekt kan worden. Gemiddeld dragen cavia's 65 dagen.
Cavia's maken geen nest en de jongen worden met open ogen, haar en tanden geboren. Binnen 1 dag na de bevalling kunnen de jongen al vast voedsel op nemen en na 3-4 weken kunnen ze bij hun moeder weggehaald worden. Bij beertjes is de afstand tussen anus en geslachtsopening groter dan bij zeugjes.

Ziektes

Schurft komt veel voor bij cavia's. De dieren hebben jeuk, met name aan kop en oren en hebben kale, korstige plekken. Het is niet besmettelijk voor mensen en is goed te behandelen met een injectie of pipet en speciale shampoo. Een andere mogelijkheid voor huidklachten zijn schimmelinfecties. De verschijnselen zijn bijna hetzelfde als bij schurft, maar schimmel is wel besmettelijk voor mensen, met name voor jonge kinderen. Het laat zich gelukkig zowel bij mens als dier goed behandelen.
Gebitsproblemen komen vaak voor bij oudere cavia's. Cavia's hebben tanden en kiezen die altijd doorgroeien en op elkaar horen af te slijten. Als ze scheef staan gaat dit nog wel eens mis. De cavia wordt mager en laat bij het kauwen steeds stukjes uit zijn mond vallen. Meestal kunnen wij de tanden en kiezen weer glad maken en uw dier veel ellende besparen.
Darmstoornissen (diarree) kennen vele oorzaken; wormen, verkeerd voer of infecties van het darmkanaal. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak, maar een algemeen advies is het dier 2 dagen alleen hooi en water geven.

Cavia's laten niet snel zien dat ze ziek zijn, dus als u ziet dat hij niet lekker is, is het dier meestal flink ziek. Wacht daarom niet te lang met het raadplegen van uw dierenarts. Hoe eerder hij begint met het behandelen van het zieke dier, hoe beter de vooruitzichten zijn.

Online afspraak

Chip je dier

Webshop