Vreemde voorwerpen gegeten?

Het gebeurt nogal eens dat honden of katten dingen eten die niet bestemd zijn voor consumptie. Satéprikkers zijn hierom erg berucht, vishaken, te grote botten, (te grote) varkensoren, etc. Wat u dan in ieder geval niet moet doen.

 

  • Ontbijtkoek is niet inhullend. In een volle maag is een endoscopie niet mogelijk. Geef uw dier dus niets te eten voordat u met uw dierenarts heeft gesproken.
  • Als het gaat om een vishaakje, knip dan het draadje aan de vishaak niet af. Het komt van pas bij het verwijderen van het haakje. Trek ook niet aan de visdraad, het aanhaken van de hond of kat maakt het verwijderen van een vishaak een stuk moeilijker (door het weerhaakje). Tip: Maak het draad vast aan de halsband van uw hond en wel op zo'n manier dat er geen spanning op komt te staan.
  • Laat een dier die iets scherps (of iets caustisch als schoonmaakmiddelen) heeft opgenomen niet braken. Eén keer door de slokdarm heen is al erg genoeg.
  • Mocht het toch wenselijk zijn om een dier te laten braken, doe dit dan niet met behulp van zout. Het geven van zout is een oud middel, waarvan dieren meestal wel gaan braken, echter, het middel kan erger zijn dan de kwaal: 4 gram per kg lichaamsgewicht kan al dodelijk zijn.

Wat u wel kunt doen:
Neem zo snel mogelijk contact op met de dierenartsenpraktijk via telefoonnummer 0511-451449.

Online afspraak

Chip je dier

Webshop