De verzorging van pups

Pups kunnen hun lichaamstemperatuur de eerste weken nog niet goed op peil houden. De eerste week moet de temperatuur in hun directe omgeving 32 graden Celsius zijn. U kunt dit controleren door een thermometer tussen de pups te leggen (liefst geen kwikthermometer). Als het in de nestkist niet warm genoeg is kunt u door een warme lamp of een verwarmingsdeken de temperatuur verhogen.

De fraaiste oplossing is een nestkist met plaatselijk vloerverwarming; de pups kunnen dan de warmte opzoeken en de teef kan een koeler plekje opzoeken. Een te lage temperatuur zal ervoor zorgen dat de pups snel door hun energievoorraad heengaan, onderkoeld raken, hierdoor niet meer bewegen, niet meer eten en uiteindelijk doodgaan.

Bijvoeren
Pups moeten vanaf de geboorte direct in gewicht toenemen. Gelijk blijven of zelfs gewichtsverlies betekent dat de pups onvoldoende melk opnemen en zal binnen korte tijd dodelijk zijn. Ook al heeft de teef voldoende melk dan is dat nog geen garantie dat de pups ook voldoende binnen krijgen. Daarom moeten de pups in de eerste levensweek twee keer per dag gewogen worden. Pups van kleine rassen groeien minimaal 10-20 gram per dag, pups van grote rassen 30-60 gram per dag. Bij minder of geen groei moet u kontakt opnemen met uw dierenarts en de pups gaan bijvoeren. Bijvoeren kan gebeuren met een zuigflesje, maar de snelste, veiligste en ook makkelijkste methode is met een maagsonde. Als voeding moet een hondenmelk vervangend preparaat gebruikt worden (Milkodog®). Koemelk, geitenmelk en dergelijke hebben een andere samenstelling en zijn niet geschikt. Een vuistregel voor de hoeveelheid melk is 150 ml per kg pup per dag, verspreid over 8 voedingen. Een pup van 3 ons moet dus 150x0. 3=45 ml per dag hebben, dus 8 voedingen van 6cc. Groeit de pup weer dan kunt u langzaam gaan afbouwen. Na 9-14 dagen gaan de oogjes open. Vanaf 3-4 weken kunt u beginnen met de pups bij te voeren, eerst met wat pap, later met wat gekookt gehakt, blikvoer of geweekte puppybrokjes. 

Ontwormen en inenten
Ontwormen moet enkele malen herhaald worden en kan op 2,4,6 en 8 weken leeftijd. Vergeet niet om ook de moeder mee te ontwormen. Met 6 weken worden pups de eerste keer ingeënt, dit moet dan met 9 en 12 weken nogmaals herhaald worden. 

Teef
Na de bevalling vloeit de teef nog enige tijd. De uitvloeiing is de eerste dagen vaak groenig, dit is normaal. Later veranderd de kleur van chocoladebruin of rood naar rose. Meestal stopt het met ongeveer 10 dagen. De eerste weken na de bevalling heeft de teef erg veel voedsel nodig om voldoende melk voor de pups te kunnen maken. Zorg er daarom voor dat ze altijd over verse brokken en schoon drinkwater kan beschikken. Blikvoeding en vlees zijn minder geschikt omdat zij veel water bevatten, waardoor uw teef er erg veel van moet eten. Als de pups worden ontwormd is het verstandig om ook de teef te ontwormen om herbesmetting van de pups te voorkomen. 

Wanneer is hulp van de dierenarts nodig?

  • als er sterfte onder de pups is. 
  • als de pups onvoldoende groeien.
  • als de moeder ziek is, abnormale uitvloeiing heeft of onvoldoende aandacht voor de pups heeft. 
  • als de pups ingeënt of ontwormd moeten worden. 
  • als u vragen of opmerkingen hebt.

Online afspraak

Chip je dier

Webshop