Hoe maak ik mijn pup zindelijk

Van nature is de hond een zindelijk dier d.w.z. dat hij zijn behoeften niet in zijn nest of in de directe omgeving zal doen. Zolang pups te klein zijn om controle over hun sluitspieren te hebben, zorgt de moeder ervoor dat het nest schoon blijft, zij eet alle ontlasting op.

Een fokker moet de boel goed schoon houden

Als de pups ouder zijn dan 3-4 weken komen ze op de leeftijd waarop wolvenpups in de natuur voor het eerst uit het hol kruipen. Dit is ook de leeftijd waarop pups voor het eerst zindelijk gedrag gaan vertonen. Ze zullen na het wakker worden uit hun slaapplek vandaan kruipen om op afstand hiervan hun behoefte te doen.

Bij een goede fokker krijgen de pups al op jonge leeftijd de gelegenheid om hun aangeboren zindelijkheid te ontwikkelen. Als er voldoende leefruimte voor ze is , zullen ze van de mogelijkheid gebruik maken om hun behoefte ver van hun slaap en eetplek doen. Een duidelijk onderscheid tussen slaap en ontlastingplek is dan heel belangrijk. Slapen op bijvoorbeeld een dekentje en ontlasting doen op een krant.

Het regelmatig schoonhouden van de ruimte waar de pups verblijven zorgt er voor dat de pups niet leren dat het normaal is om tussen en in je eigen ontlasting te slapen en te spelen.

Als een pup bij een goede fokker vandaan komt, zal hij met de juiste begeleiding van uw kant snel zindelijk zijn. Komt de pup bij een fokker vandaan die het niet zo nauw nam met schoonmaken dan kunt u extra problemen verwachten en zal u nog beter op zijn gedrag moeten letten.

Een pup is buiten snel afgeleid

Als een pup buiten neergezet wordt , kan het voorkomen dat hij  "vergeet"  wat hij daar ook al weer kwam doen. Alle interessante geluiden en geuren hebben zijn aandacht waardoor hij te gespannen is om te plassen. Niet boos worden, gebeurt er niets binnen vijf minuten, neem de pup weer mee naar binnen en blijf goed op hem letten. Zodra hij begint te snuffelen en draaien, pakt u hem op en zet hem weer buiten. Bedenk dat hoe minder ongelukjes erin huis gebeuren, des te sneller zal uw pup begrijpen wat de bedoeling is.

Wat zijn de regels om uw pup snel zindelijk te krijgen?

Altijd na het slapen, spelen of eten buiten zetten.
Als de pup in huis begint te snuffelen, onrustig ronddraait, piept en /of begint te rennen moet u de pup oppakken en buiten zetten.
De pup ‘s nachts en gedurende de periodes overdag dat u geen tijd hebt om op te letten in een bench of kamer- kenneltje zetten.
Na 21.00 uur de pup geen water meer laten drinken, bij extreme warmte en/of opwinding wel wat vocht geven.
Bij het begin van de zindelijkheidstraining de pup zoveel mogelijk op dezelfde plek buiten neerzetten. Als de pup buiten zijn behoefte doet hem uitbundig belonen met aaien en een vriendelijk stem.
Het belonen doet u als de pup door zijn achterpoten hurkt, niet als die klaar is want dan beloont u het verkeerde gedrag.
Als u buiten bent met uw pup sta dan zoveel mogelijk stil, als u gaat lopen wil de pup met u mee en zal hij minder snel ontspannen.
Ga nadat uw pup zijn behoefte heeft gedaan niet gelijk naar binnen, hiermee voorkomt u dat het doen van zijn behoefte het signaal wordt om weer in huis te gaan.
Nooit boos worden als het binnen fout gaat. De pup zal het niet begrijpen en in het ergste geval denken dat hij helemaal niet mag plassen of poepen en, omdat dit natuurlijk onmogelijk is, zal de pup in zijn angst een geheim plekje zoeken om daar zijn behoefte te doen.
Als u deze regels in acht neemt en goed op uw pup let zal hij snel zindelijk worden , maar vergeet niet , hij is nog jong en een ongelukje zit in een klein hoekje.

Online afspraak

Chip je dier

Webshop