Wormen

Er zijn 3 soorten wormen die een rol spelen bij de hond. De meest voorkomende wormen bij honden en katten zijn spoelwormen en lintwormen. Haakwormen en zweepwormen komen minder vaak voor, over het algemeen alleen in kennels en dan alleen bij slechte hygiënische omstandigheden. Iedere hond moet regelmatig ontwormd worden tegen spoelwormen en lintwormen.

De spoelworm

De spoelworm is voor de hond de belangrijkste worm. Veel honden zijn met spoelwormen besmet. Het leefmilieu van de spoelworm is de dunne darm. Hij is circa 10 cm lang, rond van vorm en bleekroze van kleur. De spoelworm legt elke dag veel eieren, die met de ontlasting van de hond worden uitgescheiden. Honden besmetten zich door bijv. snuffelen aan de ontlasting van andere honden of likken aan de vacht. Bij jonge pups speelt een andere weg van besmetting nog een rol. Zij kunnen nl. al in de baarmoeder en via de moedermelk besmet worden.

Symptomen
Jonge puppies kunnen bij een ernstige besmetting een z.g.n. "wormbuikje" hebben dat wil zeggen een bol buikje, diarree, slechte groei, een doffe vacht en bloedarmoede. Soms zijn de wormen in de ontlasting of braaksel te zien. Vaak zullen wij aan onze hond niets merken en kunnen wij de besmetting alleen aantonen door microscopisch onderzoek op wormeieren in de ontlasting. Echter wormen verminderen de conditie en weerstand van uw hond!

Advies
Jonge pups ontwormen op de leeftijd van 2,4,6 en 8 weken en daarna om de twee maanden tot een half jaar leeftijd. Volwassen honden 2 tot 4 maal per jaar ontwormen.

De lintworm

De lintworm leeft in de dunne darm van onze hond, is plat van vorm en kan van enkele centimeters tot meters lang worden. Een lintworm bestaat uit een kop, hals en een groot aantal schakels en is plat van vorm. De lintwormschakels kunnen loslaten, waardoor ze spontaan uit de anus kruipen of met de ontlasting naar buiten komen.

Lintwormen hebben een tussengastheer nodig om hun levenscyclus te voltooien. Deze tussengastheer is voor de hond meestal de vlo. De vlo eet aan de lintwormschakels, die gevuld zijn met eieren en daarna besmet de hond zich door zo'n besmette vlo op te likken.

Symptomen
In de ontlasting kunnen kleine witte wormpjes zitten van circa 1 à 2 cm lang, die vaak nog bewegen. Soms zijn ze opgedroogd en zien ze eruit als gele rijstkorrels, die rond de anus plakken. Bij een ernstige besmetting kan uw hond vermageren, maar vaak kan een besmetting ongemerkt verlopen. Echter ook hier geldt weer: een wormbesmetting vermindert de conditie en weerstand  van uw hond! 

Advies
Een goede ontworming tegen lintworm als u de lintwormschakels ziet. Daarnaast ontvlooien (bijv. met Advantage ®), zodat uw hond zich niet herbesmet via vlooien.

De zweepworm

De zweepworm leeft in de dikke darm van uw hond. Hij is circa 8 cm lang en rond van vorm. Het dunne gedeelte van de worm boort zich diep in het slijmvlies van de dikke darm. Gelukkig komt de zweepworm niet vaak voor. Het is met namen een kennelprobleem.

Symptomen
De hond krijgt een slechte conditie en heeft een waterige diarree met verse sporen bloed erin. Een definitieve diagnose zal via microscopisch onderzoek van de ontlasting moeten plaatsvinden.

Advies
Goed ontwormen en hygiënische maatregelen.

Online afspraak

Chip je dier

Webshop