Herken de foute fokker: 10 tips!

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuwe pup? Hoe herkent u de foute fokker? Wij delen 10 tips van het LICG met u!

Het LICG lanceert een nieuwe campagne: 'ontmasker de foute fokker'. In deze campagne laat het LICG zien hoe u de malafide hondenhandelaar kunt herkennen en waar u op moet letten tijdens het kopen van een pup.

De malafide hondenhandel moet stoppen, maar zolang mensen puppy's van de foute fokker blijven kopen om ze te "redden" gaat de handel door. Dit gaat ten koste van de moederhonden, die nestje na nestje moeten krijgen. Ten koste van de puppy's die grote kans hebben op infecties waardoor ze zelfs kunnen overlijden. En ook ten koste van de nieuwe eigenaar, die het risico loopt op een zieke pup en opdraait voor de hoge kosten die dit met zich mee brengt.

10 tip waar u als nieuwe hondeneigenaar op moet letten:

1. Klopt de nationaliteit van de pup?
Veel foute fokkers halen puppy's uit het oosten van Europa. Daar zitten de zogenaamde 'puppyfabrieken'. Grote schuren vol met teven die aan de lopende band puppy's moeten krijgen. Deze puppy's horen als ze 12 weken oud zijn een rabies (hondsdolheid) enting te krijgen, en mogen dan als ze 15 weken oud zijn de grens over. Helaas worden er vaak valse rabiesstickers in de paspoorten van deze pups geplakt, en gaan deze pups veel eerder dan de 15e levensweek al over de grens. Als de pup die u op het oog hebt uit het buitenland komt, en deze jonger is dan 15 weken is hij/zij illegaal ingevoerd. Kijk dus altijd goed naar de pup zelf, ook geboortedata in het paspoort worden soms vervalst.

2. Is de moederhond aanwezig?
Pups leren heel veel van hun moeder. Let bij een bezoek altijd of de moederhond aanwezig is, en of het teefje wat aanwezig is ook daadwerkelijk de moeder is. U kunt aan haar buik en tepels zien of zij net pups heeft gehad. Kijk of of het teefje er goed en gezond uit ziet. Als de moederhond niet aanwezig is, vraag dan aan de fokker of u een andere keer terug kunt komen als de moeder er wel bij is.

3. Is het nest puppy's in huis?
Pups kunnen het beste onder huiselijke omstandigheden opgroeien. Zo went de pup aan het contact met mensen, en de huiselijke geluiden. Uit onderzoek blijkt dat pups die in huis zijn opgegroeid minder kans hebben op het onwikkelen van angst en agressieproblemen. Bevind het nest zich ergens in een schuur? Deze pups zijn waarschijnlijk niet gewend aan de huiselijke geluiden die zij in hun latere leven veel tegen zullen komen. Om dit een pup aan te leren als hij/zij wat ouder is, is lastig. Deze pups zijn sneller angstig voor alles wat zij niet kennen.

4. Is het nest schoon?
Een goede fokker houdt het nest van de pups goed schoon. Ten eerste voor de hygiene, maar ook voor het zindelijk maken van de hond. Als puppy's gewend zijn hun eigen nest te bevuilen, dan worden ze vaak nauwelijks zindelijk.

5. Hoe reageren de pups op uw bezoek?
Komen de pups u enthousiast en vriendelijk gedag zeggen? Of kruipen ze weg? Pups die goed gewend zijn aan mensen (dus pups die in huis zijn opgegroeid) horen niet angstig te reageren op uw bezoek. Kruipen de pups weg? Dit is een slecht teken. Het ene ras is wat angstiger dan het andere ras, houd daar wel rekening mee. Maar als een pup van 7 of 8 weken nog steeds bang is voor mensen heeft hij/zij geen goede socialisatie gehad.

6. Hebben de pups een inentingsbewijs? En een chip?
Op 6 weken leeftijd krijgen pups hun eerste inenting, dit gebeurt als de pups nog bij de fokker zijn. Ze horen ontwormd te zijn, en dit is allemaal genoteerd. Zo weet u precies wanneer wat heeft plaatsgevonden. Iedere pup heeft een vaccinatieboekje of paspoort. Pups die in Nederland zijn geboren hebben een chip wat begint met chipnummer 528. Het chipnummer wat bij de pup hoort, moet nu geregistreerd zijn op de naam van de fokker. Controleer dit op www.chipnummer.nl.

7. Geeft de fokker duidelijke informatie? En stelt hij/zij u ook vragen?
Een goede fokker wil het beste voor zijn/haar pups. Een goede fokker zal dus duidelijk vragen naar uw thuissituatie. Hij wil dat de pup in een thuissituatie komt die bij de pup past. Hij geeft u veel handige tips waar u op moet letten, en u mag de fokker altijd bellen bij vragen.

8. Moet u van de fokker meteen beslissen?
Foute fokker: "Als u de pup nu niet neemt, is iemand anders u misschien voor". Een goede fokker wil dat zijn pup een goed thuis krijgt. Hij/zij is zeker bereid een pup te reserveren als u er nog even over na wilt denken.

9. Is er een duidelijk koopcontract?
Het is heel verstandig om naar een duidelijk koopcontract te vragen. Hierin staan de rechten en plichten van de fokker en de nieuwe eigenaar. Met een koopcontract kunt u aantonen dat de pup van u is, een chipregistratie is geen eigendomsbewijs.

10. Bij twijfel: niet doen!
Als alles in orde lijkt te zijn, maar het voelt voor u niet goed? Koop de pup dan niet! U koopt een hond voor zijn/haar hele leven, als u er nu geen goed gevoel over heeft neem de hond dan niet.

Voor meer informatie en tips kunt u terecht op www.licg.nl
U kunt hier klikken voor de puppychecklist van het LICG.

 

Chip je dier

Webshop