Oorproblemen

In de normale gehoorgang van een hond of poes zijn er altijd wel bacteriën en enkele gisten te vinden. Deze vormen de zogenaamde "normale flora" van de huid. Deze normale flora zorgt voor een gezond evenwicht tussen tussen de verschillende bewoners van de gehoorgang onderling en de hond of poes.

Indien dit evenwicht verstoord wordt kunnen ziekmakende bacteriën de bovenhand nemen of kan een van de normale gisten of bacteriën plots erg sterk beginnen te vermeerderen en zo oorontsteking veroorzaken.

Het normale evenwicht kan verstoord worden door bijvoorbeeld te veel oorsmeer of te veel haar in de gehoorgang (met als gevolg jeuk en krabben) maar ook honden met allergische huidproblemen krijgen gemakkelijker oorontstekingen.

Een oorontsteking wordt dus vaak veroorzaakt door bacteriën of gisten maar ook parasieten als oormijt kunnen de boosdoener zijn. Ook een vreemd voorwerp (bv. een grasaar) dat in het oor is blijven zitten kan een plotselinge oorontsteking veroorzaken.

Om de oorproblemen goed te kunnen bestrijden is het belangrijk de verwekker te kennen. Daarom zal uw dierenarts altijd met een otoscoop in het oor kijken en vaak met een wattenstaafje een staal nemen om onder de microscoop te bekijken. Dit is belangrijk daar een oorontsteking de juiste behandeling krijgt waardoor het gevaar van een chronisch oorprobleem voorkomen kan worden.

Wat kunt u zelf doen?
Als uw hond of kat de klachten van een oorontsteking vertoont, kunt u het beste even een afspraak maken bij uw dierenarts.

Om oorontstekingen te voorkomen kan u best de volgende principes volgen:

  • Reinig de oren niet met wattenstaafjes!:  de gehoorgang van een hond bestaat immers uit een verticaal en een horizontaal deel; wanneer u de gehoorgang tracht te reinigen met een staafje, wordt het vuil uit de verticale gang gewoon in de horizontale gang tegen het trommelvlies geduwd. Daar krijgt u het zeker niet meer weg!
  • Beter is het om te reinigen met speciale lotions of spoelmiddelen.

 

 

Chip je dier

Webshop