Afscheid nemen van uw huisdier

Euthanasie is geen leuk onderwerp, maar we kunnen er niet helemaal omheen. Iedere huisdiereigenaar wordt vroeg of laat met het eind van het leven van zijn of haar dier geconfronteerd , meestal betekent dat ook een beslissing over het laten inslapen van een dier.

Wij willen allemaal uw huisdier graag een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing over wanneer er moet worden ingegrepen is altijd moeilijk. Een huisdier kan het zelf niet zeggen, wij als dierenarts kunnen alleen maar adviseren, u als eigenaar moet zelf de beslissing nemen.
Voor het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie spreken we graag een tijd af in de dierenartsenpraktijk of desgewenst tegen geringe vergoeding bij u thuis ( Op een bepaalde afgesproken tijd bij u aan huis komen is echter voor de dierenarts moeilijker).
Uw huisdier wordt eerst met een injectie in een roes gebracht. Het duurt 10-15 minuten voordat deze prik werkt. Als uw huisdier rustig is geven we rechtstreeks in het hart een injectie met een grote dosis van een zwaar slaapmiddel. Meestal staat het hart dan binnen enkele seconden stil, soms gaan er een paar minuten overheen, maar  uw huisdier merkt er niets van. Bij konijnen, cavia's en andere kleine dieren verloopt alles op dezelfde manier.

Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment waarop ze in slaap gevallen zijn. In het algemeen is het voor kinderen niet bezwaarlijk aanwezig te zijn. Vaak zal het de kinderen kunnen helpen bij het verwerken van het verlies als ze de zekerheid hebben dat hun huisdier rustig is ingeslapen.

Na de dood worden dieren in de meeste gevallen vanuit de praktijk weggehaald. Het lichaam kan dan naar het destructiebedrijf: dat is de voorschreven afvoer van alle dode dieren. Voor huisdieren is crematie ook een mogelijkheid.
Vanuit onze praktijk worden overleden dieren dan opgehaald door het Huisdierencrematorium in Drachten. Ook kan het crematorium een dier bij u thuis op komen halen.
Als een dier door het dierencrematorium in de praktijk wordt opgehaald, neemt het crematorium daarna contact op met de eigenaar om te vragen of er nog speciale wensen zijn. Voor meer informatie zie www.dierencrematorium.nl. Het is ook mogelijk een huisdier te begraven, maar dat moet door de eigenaar zelf geregeld worden. Voor nadere informatie zie www.larixhof.nl.

Het is normaal dat de dood van een huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw. Het klinkt zwaar en voor sommige mensen misschien overdreven, maar het betekent alleen maar dat verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden, ook het verdriet om een verloren huisdier. Als u na de dood van een huisdier er graag nog even over wil praten of nog vragen hebt, zijn wij daarvoor graag bereikbaar.

 

Chip je dier

Webshop