Help, mijn hond heeft een slak opgegeten!

Bij vochtig weer, zoals na een regenbui, komen slakken ineens uit alle hoeken en gaten.

Slakken in je tuin kunnen voor veel overlast (en frustratie) zorgen, want zij (vooral de naaktslakken) vreten graag aan planten. Behalve voor planten kunnen slakken ook schadelijk zijn voor je hond. Slakken eten is namelijk gevaarlijk voor je hond!

Honden zijn in het algemeen nieuwsgierig, ook bij het vinden van een slak in de tuin. Je hond neemt de slak mee naar binnen, speelt met de slak of eet de slak per ongeluk op. Het lijkt onschuldig, maar slakken kunnen je hond ziek maken. Een hond kan door het eten van slakken een (long)worm krijgen die leeft in de bloedvaten.

 

Door het eten van slakken kunnen honden besmet raken met larfjes van deze worm. Hierdoor kan je hond een worminfectie oplopen.

Let op: Je hond kan ook besmet raken door het binnen krijgen van het slijm van de slakken.

Bijvoorbeeld als je het voer buiten laat staan of zoals bij katten na het eten van andere dieren die een besmette slak hebben opgegeten zoals een kikker of muis.

 

Franse hartworm bij honden.

Deze worm wordt ook wel de Franse hartworm genoemd. Deze naam is verwarrend, want hij komt gewoon in Nederland voor. De worm heet officieel Angiostrongylus vasorum.

 

Symptomen.

De symptomen, in geval van een besmetting, zijn wisselend en afhankelijk van de mate van infectie.

* Hoesten.

* Ademhalingsproblemen.

* Benauwdheid.

* Vermoeidheid.

* Weinig tot geen eetlust.

 

Neem contact op met de dierenarts.

Infecties met de Franse hartworm zijn te behandelen. Als je hond weleens slakken eet en je hond vertoont een van de genoemde symptomen, neem dan contact op met de dierenarts.

Om te achterhalen of je hond besmet is met de worm kan de dierenarts een ontlasting onderzoek uitvoeren.

 

Leuk animatiefilmpje over de cyclus van de longworm: https://www.youtube.com/watch?v=_x2lSB0uF78

 

 

 

 

 

 

Chip je dier

Webshop