RHD2

RHD2 is een nieuwe variant van het dodelijke konijnenvirus RHD, ook wel Rabbit Haemorrhagic Disease genoemd. RHD is een uiterst besmettelijk virus waar konijnen binnen 48 uur aan overlijden. Erg belangrijk om hier als konijnenhouder meer over te weten!

 

RHD, wat is dat?
Zoals hierboven al genoemd is RHD een besmettelijk virus wat sterfte onder konijnen binnen 48 uur na besmetting veroorzaakt. RHD wordt ook wel VHS (Viraal Hemorrhagisch Syndroom) genoemd, dit is het zelfde. Het virus zorgt er voor dat overal in het lichaam bloedingen aan de organen optreden. Als een konijn besmet wordt met RHD krijgt het binnen 24 tot 48 uur hoge koorts en overlijd daarna binnen een paar uur. Door bloedingen aan de inwendige organen zal het konijn uiteindelijk stikken door een longbloeding.

RHD2?
RHD2 is een nieuwe variant op de 'gewone' RHD. Sinds december 2015 zijn er meldingen binnen gekomen van acute sterfte onder konijnen, na onderzoek bleken deze konijnen een nieuw virus onder de leden het hebben, het RHD2 virus. Voorheen kwam RHD2 niet voor in Nederland, en werden de konijnen in ons land daar ook niet tegen geënt. RHD2 geeft hetzelfde ziektebeeld als RHD, en geeft ook dezelfde symptomen. RHD2 is net als RHD niet te behandelen.

Symptomen
Omdat de ziekte ontzettend snel verloopt zijn de symptomen vaak niet zichtbaar. Soms is een konijn een paar dagen wat rustig, en ligt hij/zij vervolgens dood in het hok.

Soms zijn er wel symptomen te zien:
- Bloederig vocht uit de neus
- Vloeibare ontlasting, soms met bloed

Besmetting:
Het virus kan direct van konijn op konijn worden overgedragen. Indirect kan het virus ook worden overgedragen op konijnen door de mens, kleding, schoenen, vliegen, andere dieren of planten.

Behandeling:
Er is geen behandeling voor konijnen met RHD. Na het vaststellen van de diagnose is het vaak beter om het konijn in te laten slapen, om hem/haar een verdere lijdensweg te besparen.

Preventie:
Door vaccinatie kan de ziekte voorkomen worden. Als uw konijn niet gevaccineerd is geef het dan geen gras/bladeren/planten geplukt uit een gebied waar ook wilde konijnen leven, en voorkom dat uw konijn in aanraking komt met wilde konijnen of hazen. Goede hygiëne verkleint de kans op het ziek worden van uw konijn, maak daarom twee keer per week het konijnenhok grondig schoon. Maar als nog kan uw konijn RHD krijgen, alleen vaccinatie helpt om de ziekte daadwerkelijk te voorkomen.

Vaccinaties:

- Myxo-RHD: deze enting geeft uw konijn gedurende 1 jaar bescherming tegen Myxomatose en de RHD. Let op: deze enting geeft uw konijn geen bescherming tegen het nieuwe RHD2 virus.

- RHD2: deze enting geeft uw konijn gedurende 6 maanden bescherming tegen het RHD2 virus. Het konijn moet tweemaal geënt worden met een tussentijd van 6 weken. Pas na de tweede enting is uw konijn beschermd tegen het RHD2 virus. Let  op: deze enting geeft uw konijn geen bescherming tegen het 'gewone' RHD virus, en ook niet tegen Myxomatose.

Voor volledige bescherming heeft uw konijn beide entingen nodig.
 

 

Chip je dier

Webshop