Huisdierenverzekering? Ja of Nee?

Heeft u een verzekering voor uw huisdier afgesloten? Bij de aanschaf van een nieuw huisdier is het zeker nuttig om hier over na te denken. Maar waar moet u allemaal rekening mee houden? En is verzekeren altijd een goede optie? Een verzekering afsluiten, doen of niet doen?


Huisdierenverzekering, wat is dat?
Tegenwoordig sluiten steeds meer mensen een verzekering af voor hun huisdier. Dit kan direct bij de aanschaf van een pup of kitten, maar ook bij honden of katten op leeftijd kunt u nog een verzekering afsluiten. Een verzekering vergoed de gemaakte kosten bij de dierenarts, afhankelijk van het door u gekozen pakket. Als uw huisdier verzekert is, betaald u iedere maand een klein bedrag aan de verzekeraar, zo hoeft u niet in een keer een groot bedrag te betalen aan uw dierenarts.

Welke dierenverzekering past bij uw huisdier? En waar moet u op letten?
Het is van te voren erg lastig om in te schatten welke dierenverzekering bij uw huisdier past. U weet nu nog niet wat uw huisdier in de toekomst kan overkomen, of welke problemen uw huisdier in de toekomst gaat krijgen. Sommige huisdieren zijn nooit ziek, en andere huisdieren hebben vaker intensieve zorg nodig.

Er zijn verschillende verzekeraars en deze verzekeraars bieden ook allemaal weer verschillende pakketten aan, en u kunt ook nog kiezen voor aanvullende modules. Kijk en vergelijk van te voren goed alle verzekeraars, en alle pakketten. Elke verzekeraar biedt een basispakket aan, maar de inhoud van dit pakket verschilt weer per verzekeraar. Dit geldt ook voor de uitgebreidere pakketten en de aanvullende modules. Bij elke verzekeraar verschilt de inhoud van deze pakketten.

Vraag altijd de fokker naar eventuele aandoeningen van de ouder-dieren. Hier kunt u rekening mee houden met het verzekeren van uw net gekochte pup of kitten. Als een van de ouder-dieren een bepaalde aandoening heeft, is er een kans aanwezig dat uw pup of kitten hier ook last van kan krijgen. Hier kunt u weer rekening mee houden met het kiezen van een bepaald pakket.

Informeer van te voren naar de eventuele erfelijke aandoeningen van een bepaald honden- of kattenras. Bijvoorbeeld Boomerhondjes of Chihuahua's hebben vaak van zich zelf al een afwijkende tandenstand. Hierdoor hebben ze een vergrootte kans op tandplak en tandsteen en zal een gebitsreiniging vaker nodig zijn. Voor deze hondjes kan het voordelig zijn om een aanvullende module Gebit bij uw verzekering af te sluiten.

Bepaalde hondenrassen worden door verzekeraars niet vergoed, omdat deze hondjes allemaal last krijgen van dezelfde erfelijke aandoening. Zo kan een verzekeraar geen aantrekkelijke premie meer creëren voor andere hondenrassen. Sommige verzekeraars vergoeden bij deze hondenrassen bepaalde aandoeningen niet. Kijk dus van te voren goed of uw ras ook daadwerkelijk wordt vergoed door uw verzekeraar!

Bij sommige verzekeraars moet u nog kiezen voor een eigen bijdrage. Een eigen bijdrage van 15% houd bijvoorbeeld in dat de verzekeraar 85% van de kosten betaald, en dat u zelf 15% van de kosten betaald.

Bij sommige verzekeraars kunt u een vrijwillig eigen risico kiezen. Dit kan aantrekkelijk zijn omdat u dan korting kan krijgen op uw maandpremie. Informeer hoeveel dagen dat het eigen risico geldig is. Sommige verzekeraars hebben een eigen risico gedurende 1 jaar, andere verzekeraars gedurende 90 dagen.

De meeste verzekeraars hanteren een wachttermijn. Meestal is dit rond de 30 dagen. Kosten die binnen deze 30 dagen worden gemaakt, worden door verzekeraars niet vergoed. Alle kosten die het gevolg zijn van ziekten of klachten die uw huisdier binnen de wachttijd heeft gekregen, worden niet vergoed.

Als u uw hond vaak mee neemt op vakantie, kan een dekking voor het buitenland een goed idee zijn. Informeer goed voor welke landen deze module dekking geeft, en welke kosten wel en niet worden verzekerd. Dit verschilt per verzekeraar.

Houd er rekening mee dat de standaard kosten van uw huisdier zoals: ontworming, ontvlooiing, tekenbehandeling, vaccineren, castreren/steriliseren en nagels knippen door de meeste verzekeraars niet worden vergoed.

Zelf sparen?
Als u in de mogelijkheid bent om zelf voor uw huisdier te sparen kan dit ook een goede optie zijn. Zet iedere maand een bepaald bedrag op een aparte rekening speciaal voor de ziektekosten van uw huisdier. Mocht uw huisdier dan iets overkomen, dan heeft u er in ieder geval voor gespaard.

Advies?
Ons advies is om een spaarpotje achter de hand te hebben. Als uw huisdier dan toch iets overkomt, wat al vervelend genoeg is, hoeft u zich in ieder geval geen zorgen te maken over het kostenplaatje. Het is aan u of u daarvoor een verzekering of aparte spaarrekening af sluit, kijk wat het beste bij u en uw huisdier past! Op deze website kunt u alle verzekeraars met elkaar vergelijken.

 

 

Chip je dier

Webshop