Een dag uit het leven van... een dierenartsassistente

Een werkdag van een dierenartsassistent, hoe ziet zo'n dag er uit? Natuurlijk is geen enkele werkdag hetzelfde als dierenartsassistent. Hier zijn iedere dag 2 assistentes werkzaam, 1 assistente assisteert de dierenarts en de andere assistente doet voornamelijk balie en telefoonwerkzaamheden. Hier een greep uit de dagelijkse werkzaamheden. 

 


8.00 uur: Openen van de praktijk
De praktijk wordt geopend. De lichten gaan aan, de computers worden opgestart, de telefoon wordt overgezet, de operatiekaarten worden geprint en de opnamedieren worden verzorgd. 
 


Wachtkamer in Kollum


Spreekkamer 1 in Kollum9.00 uur: Spreekuur in Kollum
Het spreekuur in Kollum begint! Een assistente helpt de dierenarts tijdens het spreekuur. Ze vult de patiëntenkaarten in, helpt om de dieren vast te houden en gerust te stellen en fixeert dieren tijdens bloedafnames, echografieën en röntgenfoto's. Samen met de dierenarts schrijft de assistente de medicijnen voor, en maakt ze de rekening op. De tweede assistente neemt als het spreekuur bezig is de telefoon aan, meld de afspraken aan, pakt de voorgeschreven medicijnen klaar, geeft de klant uitleg over de medicijnen en rekent af met de klant.
 


Benodigdheden spreekuur

Röntgenfoto's maken9.30 / 10.00 uur: Operatieprogramma
We gaan van start met het operatieprogramma. Een assistente maakt de operatiekamer klaar, zet het benodigde instrumentarium klaar en weegt de operatiepatiënten. Als de dierenarts de narcose prik toedient, houdt de assistente de patiënt goed vast. Als de patiënt ligt te slapen maakt zij samen met de dierenarts het dier gereed voor de operatie (wassen/scheren/steriel). De assistente assisteert de dierenarts tijdens het opereren. Na de operatie zorgt de assistente er voor dat de patiënt in een lekker warm hok komt om uit te slapen. Als alle patiënten geopereerd zijn, maakt de assistente de instrumentensetjes schoon en steriel, ze maakt de operatiekamer en voorbereiding schoon en houd samen met de dierenarts in de gaten of de operatiepatiënten goed wakker worden uit de narcose. De tweede assistente maakt tijdens het operatieprogramma de beide spreekkamers en de wachtruimte schoon, en neemt ondertussen telefoon aan en helpt klanten bij de balie. Ze checkt de medicijnvoorraad, pakt de binnengekomen bestellingen uit en plaatst nieuwe bestellingen bij verschillende leveranciers. 
 


Bestellingen uitpakken

Operatiesetje klaarleggen12.00 / 12.30: Lunch
Tijd voor lunch! Tijdens de lunch bellen eigenaren van de operatiepatiënten en worden er ophaalafspraken ingepland. De bloed- en mestmonsters die naar het laboratorium moeten worden afgegeven aan de koerier. 

12.45: Voorbereiding buitenpost
Een assistente pakt medicijn- en voerbestellingen klaar die mee moeten naar de dependance in Buitenpost, en gaat daar naar toe. 

13.00: Dependance Buitenpost
De dependance in Buitenpost is geopend. Een assistente is hier en geeft de medicijn- en voerbestellingen af aan de klanten. De tweede assistente is in Kollum en doet daar de balie en telefoonwerkzaamheden.
 


Wachtkamer in Buitenpost

Spreekkamer in Buitenpost


13.30: Spreekuur Buitenpost
Het spreekuur begint in Buitenpost. Het spreekuur duurt ongeveer een half uur tot een uur.  De assistente hier assisteert tijdens het spreekuur, maakt samen met de dierenarts de rekening op en schrijft de medicijnen voor, pakt de medicijnen klaar, geeft uitleg aan de klant over het medicijngebruik en rekent af met de klant. De assistente in Kollum helpt mensen bij de balie, neemt de telefoon aan, pakt de binnengekomen bestellingen uit, verzorgd de opnamepatiënten en voert eventuele bloed-, mest-, melk- en urine onderzoeken uit.

14.45: Afhandelen Buitenpost
De assistente uit Buitenpost komt terug in Kollum en maakt aantekeningen welke medicijnen de volgende dag mee moeten naar Buitenpost. 

15.00: Pauze
Tijd voor koffie en thee. Tijdens de pauze worden de operatiepatiënten weer opgehaald. De assistente die in de ochtend heeft geholpen met het opereren geeft de dieren mee aan de eigenaar, en geeft de eigenaar alle uitleg over de operatie en de bijbehorende nazorg. Ze maakt een afspraak voor de controle, en rekent met de eigenaar af. De tweede assistente helpt klanten aan de balie en neemt de telefoon aan. 
 


Spreekkamer 2 in Kollum

Mestmonsters inzetten


15.30: Middagspreekuur Kollum
Het spreekuur in Kollum begint! Een assistente helpt de dierenarts tijdens het spreekuur. Ze vult de patiëntenkaarten in, helpt om de dieren vast te houden en gerust te stellen en schrijft samen met de dierenarts eventuele medicatie voor. Ze fixeert de dieren tijdens het afnemen van bloed, bij echografieën en tijdens het maken van röntgenfoto's. De tweede assistente neemt tijdens het spreekuur de telefoon aan, meld de  afspraken aan, pakt de voorgeschreven medicijnen en geeft de eigenaar uitleg over de het gebruik van de medicijnen. Ze rekent met de klant af, helpt andere klanten en doet andere klusjes zoals bloedmonsters inzetten, mestmonsters onderzoeken, de was, strijken etc. 

17.30: Telefoon overzetten
De telefoon wordt overgezet naar de dienstdoende dierenartsen, de spreekkamers worden bijgevuld en schoongemaakt, de opname wordt schoongemaakt en de opnamepatiënten die en nachtje moeten blijven worden verzorgd. Een van de twee assistentes gaat naar huis. 

18.00: Avondspreekuur
Het avondspreekuur begint. De assistente helpt de dierenarts tijdens het spreekuur. De patiëntenkaarten worden ingevuld, de eventuele medicijnen worden voorgeschreven. Ze helpt de dierenarts met het fixeren van dieren, en stelt de dieren gerust. Na het consult loopt de assistente met de eigenaar mee naar de balie, pakt de medicijnen en geeft de eigenaar uitleg over de medicijnen. Ze rekent met de klant af, en neemt vervolgens de volgende afspraak mee de spreekkamer in. Als alle afspraken gedaan zijn, is het avondspreekuur afgelopen. De assistente doet alle lichten en computers uit en sluit de praktijk af. 
 

 

Chip je dier

Webshop